Bakru en makker veroordeeld voor rapen schildpadeieren
22 Jul, 06:38
foto


Rechter Duncan Nanhoe heeft Gilliano K. die bekendstaat als Bakru en Kamlesh D., woensdag gevonnist voor het stelen van schildpadeieren. Hij heeft hen veroordeeld tot twaalf maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van twee jaar. Nanhoe heeft Gilliano K. een boete opgelegd van SRD 4.000, te vervangen door een maand hechtenis. Kamlesh D. moet een boete betalen van SRD 3.000, te vervangen door een maand hechtenis.

Beide verdachten gingen naar Braamspunt en raapten de schildpadeieren. Zij werden op heterdaad betrapt.
Officier van justitie Rita Sitaram deed een strafvoorstel van twaalf maanden onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een boete van SRD 8.000, te vervangen door een maand hechtenis voor Gilliano K. Zij had tegen Kamlesh D. geëist twaalf maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een boete van SRD 4.000, te vervangen door twee weken hechtenis.

De officier zegt dat Gilliano D. al drie keer is gearresteerd voor het stropen van schildpadeieren. “Tijdens elk legseizoen van de zeeschildpadden en de Aitkanti’s worden haast alle nesten leeggehaald. Het gevaar dat hierdoor zal ontstaan, is dat gelet op het feit dat deze schildpadden heel veel kwallen verorberen, de kwallen in overschot aanwezig zullen zijn in onze visserijzones waardoor de visstand eronder zal gaan lijden op enig moment. Kwallen eten namelijk uitsluitend jonge vissen. Door de bedreiging van deze schildpadden kan het ecosysteem uit balans raken.” Sitaram zegt dat de handelingen van de verdachten ernstig af te keuren zijn en is een gepaste straf op zijn plaats. Zij koos niet ervoor deze zaak buiten proces af te wikkelen omdat Gilliano K. al drie keer is aangehouden voor het oprapen van schildpadeieren.

Raadslieden Shefani Amirkhan en Krish Bhoendi hadden in hun pleidooi aangevoerd dat het om jongemannen gaat. Bhoendi zegt dat Gilliano K. zijn vrouw en kind te verzorgen heeft en ook een zieke vader heeft. Hij geeft aan dat de verdachte eigenlijk was geweest voor visvangst. De man kwam in de verleiding om de eieren te rapen. Amirkhan vroeg een kans voor Kamlesh D. die een first offender is.
Advertenties