Overstromingen Europa: 170 doden, honderden vermist
18 Jul 2021, 04:29
foto
In de Duitse stad Erfstadt-Blessem hebben zware regens een modderstroom veroorzaakt.


Reddingsploegen haasten zich om overlevenden te vinden van overstromingen die heel West-Europa hebben verwoest. Er zijn minstens 170 mensen om het leven gekomen bij het natuurgeweld. Veel mensen worden nog steeds vermist nadat recordregens de oorzaak waren van ernstige overstromingen in Duitsland en België. De verwachting is dat het dodental verder zal stijgen.

In ondergedompelde auto's wordt gezocht naar lichamen terwijl het water zich begint terug te trekken. Een hooggeplaatste Duitse politicus is bekritiseerd omdat hij lachte tijdens een bezoek aan getroffen gebieden.

Armin Laschet, de conservatieve kandidaat om de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel te vervangen, werd op camera betrapt terwijl hij schijnbaar een grapje maakte met collega's toen president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven betuigde aan de slachtoffers. Laschet twitterde later (in het Duits) dat hij spijt had van zijn gedrag, maar commentatoren en politici waren er snel bij om hem te veroordelen.

"Laschet lacht terwijl het land huilt", zei de krant Bild op haar website. Merkel zal naar verwachting zondagmiddag de regio bezoeken.

Europese leiders geven de klimaatverandering de schuld van de overstromingen, die ook Zwitserland, Luxemburg en Nederland hebben getroffen. Experts zeggen dat de opwarming van de aarde hevige regenval waarschijnlijker maakt. De wereld is al met ongeveer 1,2C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk.

Bij de overstromingen in Duitsland zijn nu zeker 143 mensen omgekomen, onder wie vier brandweerlieden. Reddingsteams werden vrijdag gehinderd door moeilijke omstandigheden, waardoor familieleden van de vermisten angstig op nieuws wachtten. Maar tegen zaterdag zeiden de autoriteiten dat het aantal vermiste mensen gestaag was afgenomen.

De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland zijn het zwaarst getroffen door de regenval. En hoewel het risico op verdere overstromingen afneemt, is er een groeiende bezorgdheid over de Steinbachtal-dam in Noordrijn-Westfalen, ten zuidwesten van de stad Bonn.

Inspecteurs zeggen dat grote delen van het bouwwerk zijn losgekomen, waardoor het extreem onstabiel is geworden, en dat meer mensen mogelijk worden gevraagd hun huis te verlaten.

Ondertussen hebben hulpverleners gezocht naar verlaten auto's op de nog steeds ondergelopen B265-weg, maar brandweerwoordvoerder Elmar Mettke zei dat er nog geen lichamen waren gevonden. "Het lijkt erop dat in de auto's die we tot nu toe hebben gecontroleerd, de inzittenden allemaal ongedeerd het droge land hebben bereikt. Maar we zullen blijven kijken en het zal een tijdje duren voordat we hier klaar zijn", vertelde hij aan persbureau Reuters.

Een inwoner van Schuld in het Rijnland-Palts-district Ahrweiler vertelde persbureau AFP dat auto's waren weggespoeld en huizen waren omvergeworpen in scènes die hij vergeleek met een "oorlogsgebied". In het nabijgelegen kuuroord Bad Neuenahr-Ahrweiler waren de bewoners vastbesloten om met de enorme schoonmaakactie te beginnen, modder van de straten te schrapen en hopen puin op te ruimen.

Maar veel bedrijven en bestaansmiddelen in de stad zijn weggevaagd. Bijna 100 mensen in Ahrweiler zouden zijn omgekomen.

Ondanks de voortdurende reddingspogingen zijn er naar verluidt mensen op pad geweest om de schade te zien, wat de politie in Mainz ertoe bracht om mensen te vragen om "geen rampgebied te bezoeken" waar mensen zoveel verlies hadden geleden. In Nederland zijn soortgelijke waarschuwingen uitgedeeld, meldt NOS.com.

In België is het leger naar vier van de 10 provincies van het land gestuurd om te helpen bij reddingsacties en evacuaties. Premier Alexander De Croo riep 20 juli uit tot nationale rouwdag. Hij zei dat de overstromingen - die in België minstens 27 levens hebben geëist - "de meest catastrofale kunnen zijn die ons land ooit heeft gezien".

Reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk werden naar de stad Luik gestuurd, waar de bewoners werden geëvacueerd na plotselinge overstromingen.

Ondertussen ontvluchtten in Nederland duizenden mensen hun huizen in de provincie Limburg toen stijgende water steden overspoelde en een dijk doorbrak. Maar het water zakte in de zuidelijke stad Maastricht en nabijgelegen steden, waar bewoners vrijdag konden terugkeren naar hun huizen.

In Zwitserland zwellen ook meren en rivieren op na hevige regenval. De rivier die door de Zwitserse hoofdstad Bern loopt, is vrijdag buiten haar oevers getreden.

Het Vierwoudstrekenmeer stroomt de stad binnen en de mensen in Bazel hebben te horen gekregen dat ze ver uit de buurt van de rivier de Rijn moeten blijven.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May