Crematieoord heeft water; wil ook stroom en asfaltweg
17 Jul 2021, 05:26
foto
De kraan op het crematieoord te Uitkijk wordt gezegend onder andere vicepresident Ronnie Brunswijk. Hij heeft gezorgd voor het stromend water. (Foto's: René Gompers)


Robby Gadjradj, ondervoorzitter van stichting Crematorium Uitkijk, is in een vrolijke stemming. “We hebben al water hier, binnen twee dagen,” deelt hij mee. “Vier tot vijf jaren hebben we erachteraan gezeten. En het kon in twee dagen gebeuren… dus denk a tori yongu.” De stichting is vicepresident Ronnie Brunswijk dankbaar. Aan hem is verzocht dat de weg naar de crematieoord geasfalteerd wordt en dat er ook elektriciteit komt. Brunswijk heeft ter plekke ‘geregeld’ dat er alvast 1 km aan stroompalen beschikbaar zal zijn.

“Het water is nodig voor een heleboel dingen,” geeft Gadjradj aan. “De mensen die hier komen cremeren moeten hun handen wassen. Tot nu toe ging dat met rivierwater. Er is hier een beheerder met vijf kinderen. Ze hebben het al die tijd zonder water uit een kraan moeten doen.” Een rij van sprekers heeft dankbaarheid en het belang van de crematieoord uitgesproken. Brunswijk: “Sommige dingen hoeven niet moeilijk te zijn en hoeven de overheid ook geen miljarden te kosten. Het zijn deze kleine dingen waar het volk op let. De uitbaters hier, eigenlijk na yepi den e yepi tra sma, het is iets sociaals. Daarom heb ik ook direct gebeld naar die directeur van SWM. Ik schrok zelf toen hij zei dat het in twee dagen gedaan zou zijn.”

Schoon drinkwater uit de kraan is slechts een onderdeel van de plannen die het bestuur met de locatie heeft. Gadjradj: “Wij zijn ook bezig een begraafplaats aan te leggen. Het graf van Shabier Ishaak (de eerste voorzitter van de stichting) ligt er al. Wij willen hier ook koelcellen neerzetten. We willen met vijf beginnen. Daarom willen we stroom hebben. Bij een overlijden zou men dus het lijk naar hier kunnen brengen in plaats van het ziekenhuis.”

“Je kunt dan alles hier doen,” vervolgt Gadjradj. “Lijk bewaren, wassen, cremeren of begraven. Je hoeft dan niet meer een kist te kopen als je wilt.  De laagste prijs voor cremeren is SRD 7.000 en bij covidgevallen vanaf  SRD 10.000. De nabestaanden gaan soms geld lenen en betalen soms nog een hele tijd af. Maar als het op zo een manier, zonder dat het zoveel hoeft te kosten, laten we het doen dan. We zijn nu in de gelegenheid, we hebben de kans, mek un du en.”

Brunswijk gaf tijdens zijn toespraak aan dat hij voor zijn spreekbeurt al gebeld had om te vragen wat de mogelijkheden zijn om de locatie van stroom te voorzien. Een probleem is dat er een schaarste is aan stroompalen. Brunswijk heeft toegezegd dat hij voor 1 km aan stroompalen gaat zorgen. Het bestuur gaat zelf op zoek naar de palen voor de resterende kilometer. Er is ook gevraagd om vanaf de hoofdweg tot het crematieoord, ruim 2 kilometers, te asfalteren. Brunswijk heeft toegezegd daar ook werk van te zullen maken.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May