Aantal 'Moise' huurlingen hebben Amerikaanse militaire training
16 Jul 2021, 09:34
foto
Verdachten van de moord op president Jovenel Moise, die op 7 juli vroeg in zijn huis werd doodgeschoten, worden daags daarna aan de media getoond in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Een klein aantal van de voormalige Colombiaanse soldaten die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise deze maand, had in het verleden een militaire training van de Verenigde Staten gekregen, zei het Amerikaanse Pentagon donderdag. De Haïtiaanse autoriteiten hebben gezegd dat Moise op 7 juli in zijn huis werd doodgeschoten door een eenheid van moordenaars, waaronder 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen.

Achttien Colombianen zijn aangehouden en drie anderen zijn door de politie doodgeschoten. Families en collega's in Colombia hebben verslaggevers verteld dat de mannen waren ingehuurd om als lijfwachten op te treden.

"Een overzicht van onze trainingsdatabases geeft aan dat een klein aantal Colombiaanse personen die als onderdeel van dit onderzoek werd vastgehouden, had deelgenomen aan eerdere Amerikaanse militaire training- en opleidingsprogramma's, terwijl ze dienden als actieve leden van de Colombiaanse strijdkrachten", zei luitenant-kolonel Ken Hoffman, woordvoerder van het Pentagon in een verklaring aan Al Jazeera. Hij zei niet hoeveel van de vastgehouden Colombianen een training hadden gehad.

Het Amerikaanse leger leidt routinematig militairen uit de regio op, zei hij, eraan toevoegend dat de training "het respect voor mensenrechten, naleving van de rechtsstaat en legers die ondergeschikt zijn aan democratisch gekozen civiel leiderschap" benadrukt en bevordert.

Beveiligingsbedrijf kritisch bekeken
Ondertussen wordt het kleine beveiligingsbedrijf in Miami, Florida dat de voormalige Colombiaanse soldaten heeft ingehuurd, geconfronteerd met vragen over zijn rol bij de moord op Moise. Antonio "Tony" Intriago, de eigenaar van CTU Security, kreeg iets te zien dat een goede kans leek: zoek mensen met militaire ervaring voor een baan in Haïti. Nu wordt Intriago onder de loep genomen door Haïtiaanse en Colombiaanse politiefunctionarissen.

Op woensdag beschuldigde Leon Charles, hoofd van de nationale politie van Haïti, Intriago ervan meerdere keren naar Haïti te zijn gereisd als onderdeel van het moordcomplot en van het ondertekenen van een contract, terwijl hij daar was. Charles verstrekte geen andere details en ook geen bewijs. "Het onderzoek is zeer gevorderd."

Charles kondigde eerder de arrestatie aan van het vermeende brein achter het moordcomplot, de 63-jarige Christian Emmanuel Sanon, een Haïtiaan die in Florida woonde en CTU Security inhuurde. "Hij arriveerde in juni met een privévliegtuig met politieke doelstellingen en nam contact op met een particulier beveiligingsbedrijf om de mensen te rekruteren die deze daad hebben gepleegd", zei Charles zondag.

De nationale politiechef van Colombia, generaal Jorge Luis Vargas, heeft gezegd dat CTU Security zijn bedrijfscreditcard heeft gebruikt om 19 vliegtickets van Bogota naar Santo Domingo te kopen voor de Colombiaanse verdachten die naar verluidt betrokken waren bij de moord. Een van de vermoorde Colombianen, Duberney Capador, fotografeerde zichzelf terwijl hij een zwart CTU Security-poloshirt droeg.

Nelson Romero Velasquez, een ex-soldaat en advocaat die 16 families van de Colombianen adviseert die in Haïti worden vastgehouden, zei woensdag dat de mannen allemaal hadden gediend in de elite-troepen van het Colombiaanse leger en konden opereren zonder te worden ontdekt, als ze dat hadden gewild. Hij zei dat hun gedrag duidelijk maakte dat ze niet naar Haïti waren gegaan om de president te vermoorden. "Ze hebben het vermogen om als schaduwen te zijn", zei Romero Velasquez.

De aanval voor zonsopgang vond plaats in de privéwoning van de president. Hij werd doodgeschoten en zijn vrouw raakte gewond. Het is niet duidelijk wie de trekker overhaalde. De meest recente verdachten die in het ingrijpende onderzoek werden geïdentificeerd, waren een voormalige Haïtiaanse senator, een ontslagen regeringsfunctionaris en een informant voor de Amerikaanse regering.

Homeland Security Investigations, een Amerikaanse instantie die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van misdaden die internationale grenzen overschrijden, onderzoekt ook de moord. De FBI heeft gezegd dat het "onderzoeksbijstand verleent" aan de Haïtiaanse autoriteiten.

Intriago, die meer dan tien jaar geleden uit Venezuela emigreerde en deelnam aan activiteiten in Miami tegen het linkse regime in zijn thuisland, heeft tot nog toe niet gereageerd op de ontwikkelingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May