Ranu Abhelakh concludeert: “Erkenning Surinaamse identiteit belangrijk”
26 Jul 2011, 10:00
foto
Het panel op de lezing van Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Van links naar rechts: Ricardo Esajas (namens VHP Nederland), Gilmar Macnack (voorzitter NDP Nederland), Harry van Bommel, dagvoorzitter-SP,
Owen Venloo, (verbonden aan de NPS Nederland op persoonlijke titel en inleider Ranu Abhelakh. (Foto: Joao Wong A Foe)


Na twee lezingen in Den Haag en Amsterdam concludeert freelance journalist Ranu Abhelakh dat personen van Surinaamse origine “de erkenning van de Surinaamse identiteit belangrijk vinden”. Abhelakh is op uitnodiging in Nederland om lezingen te verzorgen over haar boek ‘De formule van de Surinaamse identiteit’. Zij beschrijft hierin het ontstaan en de werking van de Toescheidingsovereenkomst (TO).

“Ik heb de lezingen als bijzonder leerrijk ervaren. In Den Haag waren de meningen verschillend. Er is aan de ene kant een roep om de dubbele nationaliteit maar je merkt aan de andere kant ook tegenstanders die dan genoegen nemen met een Personen van Surinaamse (PSO)-kaart. Mensen van Surinaamse origine in Den Haag brachten naar voren dat ze gezien worden als allochtonen/Surinamers. Wanneer ze in Suriname zijn, worden zij beschouwd als vreemdelingen/Nederlanders.

In Amsterdam was het merendeel voorstander van de dubbele nationaliteit en uitvoering van de TO. “Beide zaken worden met elkaar verward. Velen zijn niet bekend met wat de TO inhoudt en biedt. De verwarring gaat eigenlijk om dubbele rechten en dubbele nationaliteit”, zegt Abhelakh.

Erkenning
Abhelakh heeft ervaren dat de meeste personen van Surinaamse origine zoeken naar een ‘erkenning van hun Surinaamse identiteit’. Dit kan zijn in de vorm van de Surinaamse nationaliteit, de PSO-kaart en/of speciale rechten. Abhelakh verwees naar de uitspraak van toenmalige president Ronald Venetiaan tijdens de lezing in Amsterdam zondag voor ‘Vereniging Ons Suriname’. Venetiaan zei in 2004 dat het voor hem nog steeds onduidelijk is welke voorziening personen van Surinaamse afkomst op het oog hebben, wanneer gesproken wordt over een dubbele nationaliteit. Hij wil weten of het de toegang betreft tot vrij verblijf, mogelijkheden in het bedrijfsleven, voorzieningen in de sociale sector, gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs, Surinaamse grond of actief en/of passief kiesrecht. Venetiaan gaf aan dat de regering bereid is te werken aan "andere aspecten van de behoefte aan bevestiging van de Surinaamse identiteit".

Abhelakh heeft het publiek voorgehouden dat er ook rechtszaken zijn tegen de Staat Suriname van mensen aan wie die de nationaliteit is opgelegd. In de Nationale Assemblee waarschuwde Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) dat mensen niet te lichtvaardig moeten denken over invoering van de dubbele nationaliteit. De regering wil dit jaar nog de militaire dienstplicht activeren. Deze zou dan ook gelden voor mensen die een dubbele nationaliteit krijgen.

Ogen gericht op regering
“Ik heb duidelijk gemerkt tijdens de lezing dat de mensen graag antwoord willen van de Surinaamse regering over wat ‘het diaspora-beleid’ nu precies zal inhouden. In Amsterdam heb ik duidelijk kunnen merken dat de mensen zich krampachtig vasthouden aan de 1 juli Keti Koti boodschap van president Desi Bouterse.
Uit de zaal merkte iemand op: hij is de man van daadkracht en heeft dit toegezegd, laat de president tonen dat hij doet wat hij zegt. De regering beschikt over tweederdemeerderheid in het parlement dus kan ze wetten doorvoeren. De ogen zijn gericht op de regering-Bouterse”, concludeert Abhelakh.





Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May