Santokhi en Joly klinken glazen op Franse Nationale Dag
14 Jul 2021, 02:31
foto
President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en de Franse ambassadeur Antoine Joly klinken de glazen ter gelegenheid van de Franse Nationale Dag. (Foto: Ranu Abhelakh)


Aan de vooravond van Quatorze Juillet, de Franse Nationale Dag, hebben president Chan Santokhi en de Franse ambassadeur Antoine Joly dinsdag hun glazen laten klinken. De historische banden tussen Suriname en Frankrijk zijn door de jaren heen uitgegroeid “tot een sterk partnerschap”, gaf de president aan. Hij herhaalde de toezegging van Suriname om “de betrekkingen met de Franse Republiek op bilateraal, regionaal en mondiaal niveau te verder verdiepen”.

Santokhi is de Fransen erkentelijk voor de toegezegde steun bij het herstelprogramma, “inclusief de steun via de Franse vertegenwoordigers in het IMF-bestuur”. De gesprekken met Franse crediteuren, zoals die met de Franse Ontwikkelingsbank (AFD) lopen. “Wij verwachten verdere steun in overeenstemming met de parameters van het door het IMF ondersteunde programma aan Suriname over schuldherschikking”. De bijstand van het Franse bureau Lazard, zal volgens hem leiden tot een “zeer constructieve en redelijke herstructurering van onze schulden”.

Frankrijk is niet onbekend met de crisis in Suriname en de positie van de regering, nadat die een “quasi failliet land heeft geërfd”, merkte Joly op. Hier bovenop is er nog een wereldwijde gezondheidscrisis die mensenlevens maar ook economische activa verwoest. “Frankrijk staat aan uw zijde om te onderhandelen over de beste deal met internationale financiële organisaties.”

Meer aanwezigheid en betrokken zijn
De ambassadeur uitte de wens van Frankrijk en overzees departement Frans-Guyana om meer aanwezig en betrokken te zijn in de regio op basis van hun comparatieve voordelen. “Wij zijn een evenwichtig land dat met iedereen wil spreken, gesteund door Europa, een bepalende factor van stabiliteit in de wereld van vandaag, ten gunste van het multilateralisme. En we zijn ook sterk, met onze industrieën, onze producten, onze technologie, die we willen delen.”

De nieuwe regeringen in Suriname en Guyana en de onlangs gekozen lokale regering in Frans-Guyana geleid door Gabriel Serville, is volgens Frankrijk een historische kans om een globale strategie te ontwikkelen voor het gedeelde Guyanaschild. Joly noemde hierbij drie prioriteitsgebieden: aanpak van veiligheid voor stabiliteit en ontwikkeling van de regio, klimaatverandering en regionale economische ontwikkeling via regionale integratie.

Eerste Strategische Dialoog
Via strategische partnerschappen wil Frankrijk de gemeenschappelijke regionale uitdagingen aangaan. Volgende maand wordt samen met Suriname en Guyana een conferentie gehouden in Cayenne. Dan wordt de Eerste Strategische Dialoog voor het Guyanaschild geïnitieerd, kondigde de diplomaat aan. Een uitnodiging staat open voor de Surinaamse ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken.

Santokhi stond ook stil bij klimaatverandering dat een bedreiging is voor laaggelegen kuststaten en specifiek de toegang tot adequate klimaatfinanciering. Vooruitlopend op de VN-Conferentie van de partijen over klimaatverandering (COP26), in november zijn er verwachtingen over de ambitieuze toezeggingen, zoals die op financieel gebied. “Wij zien uit naar de contacten met de Franse delegatie om na te gaan of er synergieën mogelijk zijn in onze standpunten met het oog op de komende wereldwijde klimaatdiscussies.”

‘Tap a liba unu na brada’
Naast een fysieke riviergrens, delen Suriname en Frans-Guyana een Marron en Inheemse gemeenschap, een cultuur & taal, zei Joly. “Ay, tap a liba unu na brada.” Frankrijk is trots hierop en beseft tegelijk de verplichting tot samenwerking om onder meer het milieu van de rivier te verbeteren. Dit betekent continue strijden tegen de skalians - die nog actief zijn - en stimuleren van de condities voor kwikvrij goudmijnen.

De viering van de Franse Nationale Dag op de residentie van de ambassadeur werd ook bijgewoond door een delegatie uit Frans-Guyana, geleid door Jean-Paul Ferreira, eerste vicepresident van de Territoriale Collectiviteit van Guyana. De delegatie is in Paramaribo op werkbezoek en voert gesprekken met verschillende Surinaamse autoriteiten over de uitvoering van getekende overeenkomsten.

Afgelopen maart gingen Paramaribo en Parijs de overeenkomst wederzijdse juridische bijstand in strafzaken (rechtshulpverdrag) aan. Hiernaast tekenden de bewindslieden uit de landen ook een samenwerkingsdeclaratie en het grensprotocol, een aanvulling op het 1915-Verdrag van Parijs. De president gaf aan dat De Nationale Assemblee het grensprotocol, het rechtshulpverdrag en nog een overeenkomst voor vriendschap en samenwerking uit 2018 ratificeren nog moet goedkeuren.

Covid-19 steun
Frankrijk en Frans-Guyana hebben de afgelopen maanden gulle donaties verstrekt om de verdere verspreiding van de Covid-19 pandemie in Suriname in te dammen, zei Santokhi. Hij sprak zijn dank hiervoor uit en ziet uit naar de vervolg ondersteuning, “aangezien we allemaal moeten werken aan het herstel na de pandemie”.

Vandaag, vieren de Fransen de bestorming van de Bastille. De festiviteiten met strenge Covid-91 protocollen beginnen in de ochtend met de traditionele militaire defilé op de Champs-Élysées. Die werd vorig jaar niet gehouden. De Franse president Emmanuel Macron richtte zich maandagavond al tot het Franse volk en kondigde verscherpte coronamaatregelen aan. Zo zullen de grenscontroles strenger zijn voor personen uit risicolanden en geldt er een vaccinatieverplichting voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen. Vanaf 21 juli geldt de verplichte vaccinatiepas voor iedereen. Macron riep de bevolking op om zich te laten inenten. De nieuwe maatregelen moeten de verspreidingsgolf van de deltavariant afremmen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May