Raadslieden eisen vrijspraak in zaak Kromosoeto
14 Jul 2021, 06:28
foto
Benito Pick, staat journalisten te woord na de zitting waar de zaak van Ginmardo Kromsoeto is behandeld. (Foto's: Raoul Lith)


Benito Pick en Richard Tjon A Joe hebben dinsdag vrijspraak geëist voor de gehele tenlastelegging van ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto. Zij staan hem juridisch bij in de zaak van de Centrale Bank van Suriname. Ook heeft de verdediging gepleit voor het niet ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie (OM).  Zij verwijten het OM dat in deze zaak inconsequent is gehandeld en dat er naar personen is gekeken. “Dit is een grote ergernis geweest”.

Tijdens de zitting hebben de advocaten het OM zwaar onder vuur genomen. De verklaringen van Dharmpersad Kalloe, die waarnam als directeur van SPSB zijn tijdens de zitting aan de orde geweest. Hij zou bezwarende verklaringen tegen Kromosoeto hebben afgelegd. Tjon A Joe vraagt zich af waarom Kalloe niet strafbaar gesteld is geworden voor dezelfde gedragingen. “De heer Kalloe stelt dat de minister hem geen opdrachten kan geven. Dat heeft hij nog nooit gemerkt”. Uit stukken is gebleken dat Kalloe in opdracht van de minister gelden heeft overgemaakt van het Fonds Woningbouw Lage Inkomensgroepen aan Investment Partners.

Hoofdofficier van Justitie, Cynthia Klein, heeft tijdens haar requisitoir Kromosoeto het brein genoemd van alles in deze spraakmakende zaak en eiste vijf jaar gevangenisstraf. “We hebben aangetoond dat het OM de grondslag van de tenlastelegging heeft verlaten en dat kan niet. Daar staat maar één ding op: vrijspraak,” zegt Tjon A Joe. Zijn collega merkt op dat uit het onderzoek blijkt dat het OM geen bewijs kan leveren van hetgeen hun cliënt ten laste is gelegd.

Pick stelt dat in de dagvaarding is ten laste gelegd dat Kromosoeto gedurende een bepaalde periode in zijn hoedanigheid als publieke functionaris handelingen zou hebben verricht. En ook zou hij in uitoefening van die functie (directeur SPSB) die handelingen zou hebben verricht. “Uit het onderzoek is gebleken dat hij dat niet kon hebben gedaan. Omdat hij in die periode met verlof was”. Op basis hiervan is Pick ervan overtuigd dat het bewijs in het dossier niet is geleverd.

Tjon A Joe geeft verder aan dat er sprake is dat de noodzakelijke causaliteit niet bewezen is. De raadsman zegt dat Robert van Trik, ex-governor van de CBvS, in een verklaring heeft aangegeven dat hij de grondlegger was van de koop van de assets door de moederbank bij de Staat. Op basis hiervan zou Kromosoeto ideeën (kopen van onroerende goederen van de Staat) hebben gegeven die zouden moeten helpen met de schuldverrekening van de Staat. Achteraf blijkt dat de transactie anders is uitgepakt en dat er sprake is van financiering aan de Staat in plaats van schuldverrekening. “Dan zijn die ideeën voor heel andere doelen gebruikt. En dan is er zelfs sprake van geen schuld”

De raadslieden merken op dat steeds als een verdachte in de CBvS zaak terecht staat, die gekenmerkt wordt als brein van het plan. “Iemand moet de grondlegger zijn van het idee. Tenzij je zou kunnen aantonen dat ze hebben samengespannen en samen het idee hebben voortgebracht. Maar dat is op geen enkele manier naar voren gekomen”. Volgens Tjon A Joe heeft het OM zich een deskundigheid aangemeten die het niet heeft. “Ze begrijpen niets van het bankbedrijf en stellen op basis van wie weet maar wat.”

De jurist merkt op dat het in een strafzaak draait om bewijzen. “Zijn er strafbare feiten en wat wordt er bewezen”. Er wordt volgens de advocaat schijnbaar veel gehandeld naar wat er wordt geroepen door derden in plaats van feiten. “Ik heb nog geen enkel concreet bewijs gezien in deze zaak waaraan de heer Kromosoeto zich strafbaar heeft gemaakt en daar gaat het om”.  Deze zaak staat 12 augustus weer op de rol. Dan is het de beurt aan het OM om antwoord te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May