Cuba: Tientallen gearresteerd bij protesten
13 Jul 2021, 10:32
foto

Veiligheidstroepen arresteerden mensen die deelnamen aan de demonstraties. (Getty Images)


In Cuba zijn tientallen mensen gearresteerd nadat duizenden zich hadden aangesloten bij de grootste protesten in decennia tegen de communistische regering van het eiland, zeggen media en oppositiebronnen. Ongeautoriseerde openbare bijeenkomsten zijn illegaal in Cuba en protesten zijn zeldzaam.

Afbeeldingen op sociale media toonden wat leek op veiligheidstroepen die enkele demonstranten vasthielden, in elkaar sloegen en met pepperspray bespoten.  Cuba's president bestempelde de demonstranten als "huurlingen".

In een vier uur durende televisietoespraak bestempelde president Miguel Díaz-Canel de demonstranten als 'contrarevolutionairen', terwijl zijn minister van Buitenlandse Zaken beweerde dat de demonstraties waren gefinancierd en geïnitieerd door de Verenigde Staten.

Maar degenen die de straat op gingen, zeiden dat ze boos waren over de ineenstorting van de economie, voedsel- en medicijnentekorten, prijsstijgingen en de manier waarop de regering omgaat met Covid-19. De regering reageerde snel op de demonstraties.

Cijfers verzameld door juridisch hulpcentrum Cubalex suggereren dat er zondag ongeveer 100 mensen zijn gearresteerd. Een jonge man die alleen zijn naam gaf van Carlos Alberto vertelde aan BBC News Mundo dat hij zich verstopte bij het huis van zijn vriendin na deelname aan een demonstratie. "Een collega van mij is gearresteerd, ze zijn hem thuis komen zoeken. Ik ben bang dat mij hetzelfde kan overkomen", zei hij. "We deden niets slechts, we vragen alleen om vrijheid en met deze houding laten ze zien wat ze zijn: een dictatuur", vertelde hij via de telefoon.

'De straten staan ​​vol met politie'
Er waren meldingen van internetstoringen op het hele eiland. Toegang tot mobiel internet werd in december 2018 in Cuba uitgerold, maar wordt gecontroleerd door het staatsbedrijf telecommunicatiebedrijf Etecsa. Internetmonitoringsite Netblocks zei dat de toegang tot WhatsApp, Facebook, Instagram en Telegram was beperkt door de servers van Etecsa.

Mobiel internet is de belangrijkste manier voor Cubanen om toegang te krijgen tot onafhankelijk nieuws en velen zeiden dat de stroomstoringen het gevoel van onheilspellend onbehagen na de protesten hadden vergroot. Er bleek ook een verhoogde aanwezigheid van veiligheidstroepen te zijn, waarbij een inwoner van Havana meldde dat "de straten vol politie zijn".

"Er is politie op elke hoek en praktisch alles wat je voorbij ziet gaan zijn politiepatrouilles."

Nu de berichtendiensten plat lagen en tientallen mensen werden gearresteerd, verzamelden familieleden van een aantal van de gearresteerden zich voor politiebureaus om nieuws over hun dierbaren te krijgen. Ariel González vertelde BBC News Mundo dat hij twee keer naar zijn plaatselijke politiebureau was geweest om te informeren naar zijn zoon, een 21-jarige student die tijdens de protesten was gearresteerd.

"Ik wist dat hij in elkaar geslagen werd omdat een paar van zijn vrienden die bij hem waren het me vertelden. Op het politiebureau vertelden ze me dat ze me niet konden vertellen waar hij is omdat hij werd meegenomen door een andere 'instelling'," zei hij verwijzend naar de aanwezigheid van agenten in burger bij de protesten.


Toenemende ontevredenheid
Veel aanwezigen bij de protesten op zondag klaagden over tekorten. "Er is geen voedsel, geen medicijnen, er is geen vrijheid. Ze laten ons niet leven", zei een man die alleen Alejandro opgaf als naam.

Demonstranten riepen ook "vrijheid" en "weg met de dictatuur". President Miguel Díaz-Canel beschuldigde de Amerikaanse sancties tegen Cuba - die sinds 1962 in verschillende vormen van kracht zijn - voor de tekorten en noemde ze een "beleid van economische verstikking".

De VS - die een decennia-oude geschiedenis van vijandelijkheden met Cuba heeft - heeft gezegd dat ze achter de Cubanen staan, en hebben de regeringsleiders opgeroepen af ​​te zien van geweld en naar de bevolking te luisteren. "Het Cubaanse volk doet moedig beroep op fundamentele en universele rechten", zei de Amerikaanse president Joe Biden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May