Duurzame sectoren alleen prioriteit bij bewust beleid
12 Jul 2021, 22:45
foto


De PALU is er verheugd om dat de heer Kowlesar het PALU-inzicht deelt dat de opbouw van de agrarische sector NU tot prioriteit van beleid moet worden gemaakt. Ook voor het delen van de grote bezorgdheid over de negatieve effecten indien we nog lang op de huidige voet doorgaan.

Inderdaad zijn wij ons er samen van bewust dat er ooit veel meer was op het gebied van landbouwkundig onderzoek en voorlichting. En laat het hier toch gezegd zijn dat toen de PALU gedurende een tweetal zeer korte perioden in de jaren 80 iets had in te brengen op het Ministerie van LVV, er een heleboel meer tot stand is gebracht in de agrarische sector.

De exporten van groenten en fruit naar de EU namen recordhoogten aan. Ook de rijstsector groeide in deze perioden van 34.000 ha naar over de 80.000 ha per jaar. De inzichten die de PALU had om deze ontwikkeling tot stand te brengen waren onder andere opgedaan door daadwerkelijk in de modder bezig te zijn in diverse districten als Coronie en Saramacca. Boerenorganisaties en coöperaties zijn van de grond getild. En de overheid ging daadwerkelijke samenwerking aan met de boeren.

Dat veel weer verloren is gegaan heeft te maken met de onvolwassen Surinaamse politieke cultuur om ‘elkaar geen successen te gunnen’. Zo moesten bijvoorbeeld boerenorganisaties zoals de coöperaties aan de Larecoweg (Saramacca) en Coronie helaas om ‘partij politieke redenen’, koste wat het kosten zou, kapot worden gemaakt, ook in de zgn. revotijd.

Ook toen de PALU tussen 2010 en 2015 in de regering zat is getracht vanuit de positie van twee assembleeleden en een minister een minimale rijstontwikkeling in Coronie weer op gang te brengen. Maar weer vanwege de “partij politieke” cultuur in Suriname zou en moest die poging mislukken. Tegenwerking vanuit de toenmalige NDP-minister van LVV om de nodige machines in te zetten maakte dat die poging mislukte. Want als deze poging zou slagen “zou de PALU de naam dragen”, vond hij als minister. Ook mag vermeld worden dat tijdens de regering Bouterse-Ameerali mede onder druk van de PALU-fractie in DNA 80 miljoen meer aan financiële middelen op de nationale begrotingen voor de agrarische ontwikkeling zijn opgebracht. Maar om dezelfde “partij politieke” redenen is van de uiteindelijke toekenningen van de gelden om regeerbeleid uit te voeren, niets terecht gekomen. Ook de NDP kon en kan zich kennelijk niet losmaken van de “oude politieke cultuur” waarbij nationale belangen ondergeschikt werden gemaakt aan “partij politieke” belangen.

Wat de PALU in dit geval de regering verwijt, is dat zij geld stopt in allerlei consumptieve zaken, maar nalaat om de belangrijke politieke keuze te maken voor de duurzame productie. Deze investeringen zullen juist NU op gang gebracht moeten worden en niet wanneer de oliedollars het land eenmaal binnenstromen. Investeren in de agrarische productie zal tegen die tijd niet meer aantrekkelijk zijn omdat we van alles eenvoudiger kunnen importeren. De PALU heeft haar visie en deskundigheid ook aangeboden aan de huidige coalitie. Maar na al die jaren van adviseren en bekritiseren geldt dan misschien toch weer het gezegde, “de beste bode is de man zelf”. Wij vinden het daarom van belang dat de PALU bij de komende verkiezingen een behoorlijk mandaat van de Surinaamse burgers krijgt, zodat we zelf de hand aan de ploeg kunnen slaan. U, Arvind Kowlesar zou daarbij met uw gewaardeerde kritische kijk op zaken een belangrijke rol kunnen spelen, bij het vergroten van het bewustzijn van ons volk voor wat betreft de leiders die wij naar voren schuiven.

PALU-Secretariaat voor Massa Communicatie en PR


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May