Cubanen in zeldzame protesten tegen Covid-19
12 Jul 2021, 02:41
foto
Demonstranten protesteren tegen het beleid van de regering in Cuba. (Foto's: Reuters)


Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij protesten tegen de Cubaanse communistische regering in de hoofdstad Havana en verschillende andere steden. Video’s die op sociale media zijn gepost, tonen mensen die oproepen tot vrijheid en democratie. Ze eisen ook vaccins om de pandemie van het coronavirus aan te pakken.

De demonstraties, die zeldzaam zijn in Cuba, komen op het moment dat het land een recordaantal Covid-19-infecties meldt. President Miguel Diaz-Canel gaf de Verenigde Staten de schuld van de onrust.

Ook aanhangers van de regering kwamen in Havana bijeen. Het zijn de grootste protesten in Cuba sinds decennia.

Op vrijdag keurde Cuba zijn zelfgekweekte vaccin voor noodgevallen goed, Abdala Two, een primeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Volgens de oppositie zijn dit de grootste protesten tegen de regering op het eiland in bijna 30 jaar. Een demonstrant, in San Antonio de los Banos, 30 km ten zuiden van Havana, vertelde het persbureau AFP dat mensen boos waren over "de situatie met elektriciteit en voedsel".

De sociale woede is gedreven door lange voedselrijen en een kritiek tekort aan medicijnen sinds het begin van de Covid-19-epidemie, met Cuba onder sancties van de Verenigde Staten.

Diaz-Canel sprak zondagmiddag laat de natie toe en waarschuwde dat verdere "provocaties" niet zouden worden getolereerd.

In de hoofdstad was er veel politie aanwezig. In zijn toespraak riep Diaz-Canel de mensen op de Cubaanse revolutie te verdedigen.

Cuba bleef relatief ongedeerd in de eerste maanden van de uitbraak van het coronavirus, maar heeft recentelijk een toename van infecties gezien. Zondag werd een nieuw record van 6.923 dagelijkse gevallen gemeld, samen met 47 extra sterfgevallen. "Dit zijn alarmerende aantallen die dagelijks toenemen", zegt Francisco Duran, hoofd epidemiologie bij het ministerie van Volksgezondheid.

Het land heeft vijf van zijn eigen Covid-19-vaccins ontwikkeld. Een van de vijf, Abdalla, zou een efficiëntie van 92 procent hebben.

Cubaanse artsen en verpleegsters verspreiden zich over de hoofdstad in een poging om prikken aan te moedigen, in de hoop dat inentingen het stijgende aantal besmettingen zullen helpen indammen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May