Tijdens 'soft launch' Sinopharm record verbroken
12 Jul 2021, 00:57
foto
Een ware stormloop zondag voor een prikje met Sinopharm uit China. Het record van Roeili's event wordt verbroken. (Foto's: René Gompers)


Op de tweede dag van de ‘soft launch’ van het Sinopharm vaccin zijn 2.575 personen gevaccineerd, een nieuw dagrecord. In het weekend  van ‘leren omgaan met het Sinopharm vaccin’ in het Politie Opleidingscentrum, zijn 3.090 personen geprikt. Op beide dagen zijn het overwegend Chinezen geweest die zijn gevaccineerd. De officiële launch is pas later op de dag. 

Arts Javier Asin is tevreden met het verloop. Hij is de supervisor geweest op de tweede dag van de soft launch. “Het is een enorme prestatie dat we in de uren waarop we gewerkt hebben zoveel mensen op een verantwoorde manier hebben gevaccineerd.”  POC is zodanig ingericht dat er 300 personen per kwartier gevaccineerd konden worden. Maar dat ging niet altijd zo ‘smooth’ omdat de meeste Chinezen het Surinaams of Nederlands niet machtig zijn.

“Sinopharm is bekend bij de Chinezen,” merkt Asin op. “Vanuit China worden ze op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en Sinopharm heeft er een goede reputatie. Dat is de reden waarom ze zo gewacht hebben erop. Daarnaast hebben de Chinese verenigingen de behoefte geïnventariseerd en de mensen gemobiliseerd. Daardoor konden zij zich in zo een grote concentratie in een keer aanmelden. Het was ook goed voorbereid; bij een groot deel waren de formulieren al gedeeltelijk ingevuld.

Velen identificeerden zich met een Chinees paspoort.

Asin deelt mee dat alleen op POC met Sinopharm gevaccineerd zal worden. Hij benadrukt dat het vaccin voor iedereen beschikbaar is. “Zowel AstraZeneca en Sinopharm zijn goedgekeurd door de WHO,” merkt hij op. Men heeft nu meer keus. Maar voorlopig zal prikken met Sinopharm alleen bij POC mogelijk zijn.” Vanaf volgende week moet het vaccin uit China op meerdere plekken beschikbaar zijn.

Lange tijd was het record van ’meeste prikken in een dag’ in handen van het Roeli’s Event Avenue in Wanica met 2.346. De organisatie in POC was in eerste instantie van plan om afgelopen zaterdag met 100 personen proef te draaien. Het zijn er 515 geworden. Voor zondag dag was het plan 200 vaccinaties. Maar door de onverwachte drukte van zaterdag is het doel verschoven naar 1.000. Uiteindelijk is dat 2.575 geworden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May