EK 2021: Italië is Europees Kampioen, It's going to Rome
11 Jul 2021, 19:07
Luke Shaw zet Engeland al in de 2e minuut op voorsprong. (Foto: Reuters)

It's not coming home, it's going to Rome. Na 55 jaar is het de Engelsen niet gelukt het EK-toernooi te winnen. Italië is beloond met een tweede EK-beker na 1968. In een nagelbijtende finale na een gelijkspel, werd de strijd ook niet beslist in de verlengingen. En in de penalty reeks waren de Italianen net als tegen Spanje, beter op de bal, het werd 3-2. 60.000 toeschouwers zagen de Italianen met de beker gaan.

De Engelsen krijgen een droomstart, als Luke Shaw zijn eerste doelpunt in de 2e minuut maakt. De Italianen krijgen een hoekschop en daarna zijn de rollen gekeerd. Harry Kane bedient Kieran Trippier die vervolgens de meegekomen Shaw betrekt. Shaw aarzelt geen seconde en knalt de bal voorbij een kansloze Gianluigi Donnarumma; 1-0 voor de mannen van Gareth Southgate. Het Wembley Stadion ontploft. De goal van Shaw is de snelste goal ooit in de finale van een EK-toernooi. De Engelsman versloeg het record van Jesus Maria Pereda die in 1964 na zes minuten scoorde.

In het eerste half uur komen de Italianen totaal niet aan bod. Jordan Pickford is werkloos. De Italianen proberen het wel maar tot echte doelkansen komen ze niet. Dan schiet Federico Chiesa op het Engelse doel, maar de bal gaat er naast. En op affluiten van de eerste helft verliezen de Engelsen Ciro Immobile uit het oog na een voorzet. John Stones is bij de les en blokt het schot van de Italiaan.

In de tweede helft krijgt Insigne een vrije trap op een meter of 20 van het doel. De bal gaat naast. Chiesa komt dichtbij de gelijkmaker, maar Pickford redt voortreffelijk en houdt de bal uit de benedenhoek. Het is Leonardo Bonucci die een minuut later de gelijkmaker binnenschiet. Pickford duwt de bal uit een hoekschop van Marco Verratti op het pad van Bonucci. Die knalt de rebound binnen; bordjes gelijk 1-1.

En terwijl de Engelsen van slag zijn, zetten de Italianen hun offensief in. Bonucci geeft een mooie bal aan de ingevallen Domenico Berardi, die niet kopt maar gewoon trapt. Naast het doel, Pickford was er niet op voorbereid. De Italianen bruisen van vertrouwen de Engelsen lijken uitgeblust. De Italianen rekken, strekken en verplaatsen de Engelsen. Ze zwermen onder hoge druk door het Engelse team. Dit is het Italiaans team dat het EK-toernooi begon.

Het duel gaat de verlengingen in, aangezien noch de Italianen noch de Engelsen scoren in reguliere tijd plus zes toegevoegde minuten. In de eerste verlenging komen de Italianen het dichtst bij het tweede doelpunt. Emerson Palmieri ontdoet zich van Kyle Walker, maar zijn voorzet bereikt de ingevallen Federico Bernardeschi net niet. In de tweede verlenging krijgen de Italianen een vrije trap op een interessante plaats na een overtreding van Harry Maguire op Andrea Belotti. Bernardeschi trapt de vrije trap en Pickford pakt de bal bij de tweede poging. Het duel blijft na 124 minuten spelen onbeslist. De penalty reeks zal bepalen wie de nieuwe Europese kampioen wordt.

Voor de Engelsen scoren Harry Kane en Maguire. Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka missen.
Voor de Italianen scoren Berardi, Bonucci en Bernardeschi, Jorginho en Belotti missen.

Italië is voor de tweede keer Europees Kampioen. Doelman Gianluigi is uitgeroepen tot 'man van het toernooi'. (Foto: AP)