Stormloop bij 'soft launch' Sinopharm
11 Jul 2021, 12:39
foto
Een groot aantal mensen van Chinese afkomst heeft zich vandaag aangemeld bij POC. Daar kan al de tweede dag gevaccineerd worden met Sinopharm. (Foto's: René Gompers)


Het loopt storm op de tweede dag van de ‘soft launch’ van het Sinopharm vaccin. Honderden Chinezen hadden zich al vroeg aangemeld bij het Politie Opleidingscentrum om het prikje uit het moederland te halen. Ook Assembleelid Stephen Tsang (NDP), heeft zich laten vaccineren met Sinopharm. “Ik was alleen maar komen kijken,” deelt hij lachend mee. “Maar de rij was nog redelijk dus zijn we maar gebleven.” Tsang is samen met zijn partner gaan vaccineren.

De tweede dag van ‘proef draaien met Sinopharm’ is in volle gang. Op de eerste dag zijn vijf maal meer personen gevaccineerd dan gepland. Voor vandaag wilde de organisatie proefdraaien met 200 personen. Maar er werd een grotere drukte verwacht dan gisteren. De verwachtingen zijn uitgekomen. Vandaag is de politie aanwezig om de orde te helpen handhaven. De rijen zijn lang. In de felle zon staan overweldigend veel Chinezen te wachten.

De politie helpt de orde handhaven.

Een meneer maakt rechtsomkeert na het zien van de lange rijen en de drukte. “Ze hebben wel gezegd dat ze iedereen die komt gaan helpen, maar het is te druk voor me man,” geeft hij aan. Geduldig heeft Tsang de rij gevolgd en meldt zich na enkele minuten aan. De afhandeling is snel. Er staan 10 loketten met of zonder vertaler gereed om de stroom van mensen te verwerken. Elk loket kan twee personen helpen. Tsang wordt ook in het Mandarijns gegroet. “Het mag in het Nederlands, Sranan, Engels of Spaans hoor,” grapt hij.

Binnen enkele minuten is Tsang gevaccineerd. “Voor de duidelijkheid, ik ben nooit tegen het vaccineren geweest,” benadrukt hij wanneer hij plaats heeft genomen tussen de tientallen personen in de observatieruimte. “Bij mij ging het om de keus en ik had graag Soberana uit Cuba of Sinopharm uit China,” licht hij toe. “Ze zijn op de traditionele manier geproduceerd. Van de andere, zoals AstraZeneca, ben ik niet zo zeker of ik dat in mijn lichaam wil. Maar Sinopharm is er nu. Dus vaccineren.” Hij voegt eraan toe dat vaccineren “op dit moment de enige manier is om je zeker te beschermen op middellang en lang termijn.”

Assembleelid Stephen Tsang krijgt een prikje met Sinopharm.

Tsang blijft wel kritisch het beleid van de regering volgen. “Ik heb nog steeds de statistieken niet gehad over covidsituatie en veel vragen zijn nog onbeantwoord,” deelt hij mee. “De data waar men naar verwijst op websites als BOG geven niet echt een indringend beeld van de situatie. Ik vind dat men de data niet goed gebruikt. Als men de informatie goed verzamelt en categoriseert naar bijvoorbeeld gender, religie of cultuur, zou men met die data veel effectiever de vaccinatiecampagne kunnen uitvoeren. Men zou in staat zijn om de moeilijk te bereiken mensen, wel te kunnen bereiken.” Er wordt tot 14 uur gevaccineerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May