AZP-directeur: Hartchirurgie is nog te redden
11 Jul 2021, 00:00
foto
Claudia Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. (Foto: René Gompers)


“Ja, momenteel is het zo dat de hartchirurgie in gevaar is,” beaamt Claudia Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Ook voor haar is het moeilijk te vatten dat de dienst genoodzaakt is te stoppen. Er heerst een korte stilte tijdens het vraaggesprek. “Praten over het onderwerp… ja, het laat je even stil worden,” zegt ze na een moment. “Omdat we door de jaren heen zo hard hebben gewerkt om te zijn waar we zijn, om dit niveau in de zorg te halen. Maar dat we niet verder kunnen…nee, dat moet je niet willen.”

Redan gelooft wel in een oplossing. “Met de beste wil kunnen we inderdaad hartchirurgie nog redden,” stelt ze tegenover Starnieuws. “Ik reken er ook op dat de beleidsmakers, de ministers, de regering en andere belanghebbenden, het belang hiervan inzien en er alles aan doen om deze en andere specialistische diensten te behouden.” Redan merkt op dat behoud het land goedkoper uitkomt. “Want geloof me. Om budgetten vrij te maken om mensen weg te zenden, moet je in deze tijd niet willen. Dus laten we de mensen hier houden. Laten we samen gaan werken aan een oplossing.”

AZP is een van de weinige ziekenhuizen in het Caribisch gebied waar hartoperaties en de zorg daaromheen wordt uitgevoerd. Dit ook tegen een derde van de internationale tarieven van gemiddeld US$ 20.000. “Wij kunnen de hartoperaties tussen de US$ 6.000 en 7.000 uitvoeren. Maar met de SRD 23.000 die we nog steeds krijgen per operatie, kom je niet verder dan US$ 1.000 per operatie. Nergens ter wereld kun je een hartoperatie voor rond de US$ 1.000 uitvoeren. Dat betekent dat je verder in problemen komt met de aanschaf en aanleveren van het specifiek materiaal dat nodig is. De hartchirurgie en andere specialistische diensten importeren veel van het benodigde materiaal en andere zaken.”

Uitstroom van deskundigen
Naast het ontbreken van specifieke medicijnen en verbruiksmateriaal heeft de dienst ook te kampen met een uitstroom van gespecialiseerde krachten. “We hadden een team van Filipijnen maar we konden hen niet meer betalen, dus zijn de mensen vertrokken,” geeft Redan aan. “Ook de mensen die we hebben opgeleid vertrekken. Ze zijn heel erg gewild in het Caribisch gebied en daarbuiten. Er is al drie maanden een trend gaande dat onze gespecialiseerde verpleegkundigen van de specialistische afdelingen, wegtrekken. Maar ook analisten, artsen en specialisten maken zich klaar om weg te trekken.”

“Het doet je wat om toe te zien dat wat je zolang hebt opgebouwd, uit elkaar valt,” merkt Redan op. “Maar mensen zijn ziek, en blijven ziek worden. Je moet ze blijven behandelen. Het is heel erg moeilijk voor de specialisten om te werken, om iemand toch te kunnen helpen. Ze verleggen dagelijks hun grenzen. Zo hoort het niet in een academisch ziekenhuis.”

Toonaangevend
Door de jaren heen is er een reputatie opgebouwd in het Caribisch gebied. Er komen veel mensen uit Guyana en de eilanden om de hartoperatie en andere specialistische zorg zoals radiotherapie, kanker-bestralingen, oogheelkunde, in Suriname te ondergaan. Dit ‘medische toerisme’ zou uitgebreid kunnen worden waardoor Suriname qua hartchirurgie een bestemmingsland zou kunnen worden.

Redan geeft aan wat het gewenste resultaat van de gesprekken tussen het ziekenhuis, de beleidsmakers en de zorgverzekeraars moet zijn. Het komt erop neer dat er een garantie moet komen van verbruiksmiddelen, essentiële medicijnen, en betere tarieven. Zodat het niveau van de specialistische zorg, van de hartchirurgie en andere behouden blijft.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April