Mogelijk inzet Britse troepen in Gaza voor hulpverlening
27 Apr, 16:47
foto
Hulpverlening in de Noordelijke Gazastrook. (Foto: Reuters)


Britse troepen zouden ter plaatse in Gaza kunnen worden ingezet om hulpgoederen te helpen leveren via een nieuwe zeeroute, zo heeft de BBC vernomen. De VS heeft gezegd dat er geen Amerikaanse troepen aan land zouden gaan en dat een niet bij naam genoemde "derde partij" vrachtwagens langs een drijvende verhoogde weg naar het strand zou rijden.

Er wordt aangenomen dat Groot-Brittannië overweegt om Britse troepen hiermee te belasten wanneer de hulpcorridor volgende maand wordt geopend.

Whitehall-bronnen zeiden dat er nog geen besluit was genomen en dat de kwestie nog niet op het bureau van de premier was verschenen.

Groot-Brittannië is nauw betrokken geweest bij de planning van de hulpoperatie over zee en minister van Defensie Grant Shapps zei dat Groot-Brittannië "een leidende rol blijft spelen bij het verlenen van steun in coördinatie met de VS en andere internationale bondgenoten".

De mogelijke rol voor de Britse strijdkrachten – door militaire planners bekend als 'natte laarzen' – zou erin bestaan dat ze vrachtwagens van landingsvaartuigen de tijdelijke verhoogde weg op zouden rijden en hulp zouden leveren aan een veilig distributiegebied aan de wal.

Hoewel er enorme inspanningen zouden worden geleverd om de geallieerde strijdkrachten zowel ter land als ter land te beschermen, zouden Britse troepen potentieel een groter risico lopen op aanvallen van Hamas en andere gewapende groepen.

Woensdag moest een team van de Verenigde Naties dekking zoeken toen mortieren insloegen in de buurt van de geplande distributiezone.

Amerikaanse defensiefunctionarissen bevestigden dat een Amerikaans legerschip in het oostelijke Middellandse Zeegebied aan het werk was gegaan om een grote drijvende pier te bouwen.

De hulp zou daar vanuit Cyprus op grote schepen worden afgeleverd voordat deze in vrachtwagens en kleinere landingsvaartuigen zou worden overgebracht. Ze zeiden dat de drijvende dijk "enkele honderden meters lang" zou zijn en stevig in het zand verankerd zou zijn.

Ze zeiden dat ze hoopten dat de nieuwe maritieme corridor – die zij de Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS)-operatie noemen – uiteindelijk tot 150 vrachtwagens per dag zou afleveren.

IDF belooft veiligheid te bieden voor zeehulp
Het doel is om hulpleveringen over land, die nog steeds onvoldoende zijn om aan de behoefte te voldoen, aan te vullen, maar niet te vervangen. Gemiddeld komen momenteel ongeveer 220 hulpvrachtwagens per dag Gaza binnen over de weg.

Het Israëlische leger (IDF) heeft gezegd dat het "veiligheids- en logistieke steun zal bieden aan het JLOTS-initiatief… om de toegang van humanitaire hulp tot de Gazastrook te verbeteren".

Het Israëlische leger zal verantwoordelijk zijn voor het verankeren van de drijvende dijk naar het strand en heeft met Amerikaanse troepen verder naar het noorden aan de Israëlische kust geoefend hoe dit te doen.

In een briefing met journalisten zei een hoge Amerikaanse militaire functionaris dat, omdat er geen Amerikaanse laarzen aan de grond zouden zijn, honderden Amerikaanse soldaten en matrozen op zee zouden leven en slapen op een Brits marineschip, RFA Cardigan Bay.

Hij maakte ook duidelijk dat de Amerikaanse troepen de hulp niet aan land zouden brengen, maar dat deze rol zou worden vervuld door een "belangrijke partner". Hij bevestigde dat dit een andere natie zou zijn, en geen particulier militair bedrijf.

"We hebben een derde partij die de vrachtwagens over de pier zal rijden", zei de Amerikaanse militaire functionaris. "Even een punt van nadruk: er zullen geen Amerikaanse militaire laarzen ter plaatse zijn. Een derde partij bestuurt dus die vrachtwagens."

Ruim zes maanden na de Israëlische militaire operaties in de Gazastrook zit meer dan de helft van de 2,2 miljoen inwoners opeengepakt in de zuidelijke stad Rafah.

De VN heeft gewaarschuwd voor een humanitaire catastrofe en Israël heeft internationale kritiek gekregen vanwege het beperken van de hoeveelheid hulp die burgers over land bereikt.

Ziad Issa, hoofd humanitair beleid bij ActionAid, zei tegen BBC Radio 4: "Elke manier om hulp te verlenen aan Gaza is welkom en zal een beetje helpen. Het probleem met deze manier van hulpverlening is echter dat het tijd zal vergen en dat er veel logistieke onzekerheden aan verbonden zijn."

Hij zei dat het efficiënter zou zijn om bestelwagens Gaza binnen te laten via landovergangen. Vrachtwagens "geladen met tonnen medische voorraden, met voedsel" wachten momenteel om Gaza binnen te komen, maar worden niet toegelaten door de Israëlische strijdkrachten, zei Issa – en hulpverleners roepen Israël op om permanent een landovergang bij Erez te openen.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er sinds het begin van de oorlog op 7 oktober ruim 34.000 mensen zijn omgekomen in Gaza.

De IDF lanceerde het offensief nadat ongeveer 1.200 Israëliërs en buitenlanders – voornamelijk burgers – waren gedood en 253 anderen als gijzelaars naar Gaza waren teruggebracht, volgens Israëlische cijfers.
Advertenties