Dompig: Heisa rond ponton is bescherming belang goudzoekers
25 Jul 2011, 21:30
foto
Bewoners van de omgeving protesteerden de vorige week bij de 'mysterieuze' ponton op het Stuwmeer. (Foto: collectie Ronny Asabina)


De heisa rond de ponton in het Stuwmeer, in de omgeving van Sarakreek, is niets anders dan een belangenstrijd van goudzoekers in het gebied. Dit vindt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de commissie 'Ordening Goudsector'. Dompig zegt dat naast de grote ponton op het meer er ruim 200 kleinere pontons zijn die zonder vergunning al jaren goud zoeken op de bodem van rivieren. De opschudding van de afgelopen weken rond de ponton bij een eiland in het Stuwmeer, noemt Dompig “een gewone belangenstrijd van pontonhouders, maar ook van dorpelingen die hun belang geschaad zien”.

De commissie wacht nu op een geformuleerd beleid van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om ook in dat gebied ordening te brengen. “Om de zaak rustig te houden is de grote ponton intussen uit het gebied verwijderd”, zegt Dompig aan Starnieuws. “Maar als deze niet mag werken, mag niemand meer in het gebied naar goud zoeken”, zegt Dompig. Hij wijst erop dat niemand een vergunning heeft om op de bodem van het stuwmeer en rivieren naar goud te zoeken. De Sarakreek mondt uit in het Stuwmeer. In de vaargeul wordt naar goud gezocht, ook door bewoners uit het gebied.

Alle namen noemen
Dompig reageert enigszins wrevelig als geïnformeerd wordt naar de grote ponton. “Ik snap niet waarom iedereen nu zoveel heisa maakt om die ene ponton terwijl er al jarenlang illegaal naar goud wordt gezocht op het stuwmeer en de Sarakreek”, zegt Dompig.

De voorzitter van het managementteam wil ook niet zeggen aan wie de ‘mysterieuze’ ponton toebehoort. “Dat kan ik niet zeggen, zonder in één adem ook de namen van de andere tweehonderd illegalen te noemen. Ook deze ondernemer moeten we beschermen”, zegt Dompig.

Wacht op beleid
Volgens Dompig profiteren veel dorpen mee van de financiële afdrachten van de kleine pontons. Het is daarom dat tegen deze pontons geen actie wordt gevoerd door de dorpelingen. “Maar als je een grote speler krijgt die geen afdrachten doet kan je begrijpen dat naast financiële belangen ook de concurrentie groot is geworden. Veel van de pontons behoren toe aan mensen in het gebied”, zegt Dompig.

De commissie ‘Ordening Goudsector’ heeft afgestemd met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen over het te voeren beleid tegen de ruim tweehonderd pontons. “Een direct beleid is er niet, maar dit wordt wel geformuleerd. De minister heeft wel aangegeven dat hij de pontons niet daar wil hebben. We gaan daar ook ordenen, maar ik begin niet met een strijd waarvan je niet van tevoren weet hoe je die moet winnen”, aldus Dompig.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May