Neslo reageert op rapport commissie Sylvester
09 Jul 2021, 16:52
foto


Een commissie onder voorzitterschap van Joyce Sylvester, substituut ombudsman bij de Nationale ombudsman en voormalig Eerste Kamerlid voor de PVDA concludeert dat ruim 30.000 Nederlanders van Surinaamse herkomst die van 1957 tot 1975 nog in Suriname woonden, recht hebben op een volledige ouderdomsuitkering AOW.

Het kabinet dient hun AOW-gat te repareren, is het advies. De mensen die al pensioengerechtigd zijn en tot nu toe dus te weinig ontvingen, zouden daarvoor met een eenmalig gebaar moeten worden gecompenseerd.
 
Sylvester werd door het kabinet gevraagd om advies over de AOW-kwestie die tienduizenden mensen raakt die na 1975 naar Nederland kwamen toen Suriname onafhankelijk werd. Commissie Sylvester heeft zich echter slechts gericht naar het AOW-gat van ex rijksgenoten thans ingezetenen zijnde in Nederland. Hierbij zijn andere emigranten in Nederland vergeleken met ex-rijksgenoten (tot 1975 deel uitmakend van het Koninkrijk der Nederlanden) die in Suriname zijn blijven wonen gediscrimineerd, stelt de jurist Robby Neslo.

De commissie heeft het niet nodig geacht de heden nog in Suriname wonende en in leven zijnde ex-rijksgenoten een tegemoetkoming in het vooruitzicht te stellen over de periode 1957 tot 1975. Bepalingen in de wet zijn partieel toegepast en hebben verstrekkende financiële discriminatoire gevolgen voor in Suriname gebleven rijksgenoten, meent Neslo. Hij geeft in het aangehechte stuk zijn reactie op het rapport van de commissie.

U kunt de reactie van mr. R.D. Neslo hier lezen

pdf-icon.gif RAPPORT_COMMISSIE_SYLVESTER_DISCRIMINATOIR_naar_EX_RIJKSGENOTEN_WOONACHTIG_IN_SURINAME_(2)_(3)-1.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May