Haïti: Politie doodt vier verdachten na moord Moise
08 Jul 2021, 06:58
foto


Vier mensen die verdacht worden van de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse zijn gedood in een vuurgevecht met de veiligheidstroepen, zegt de politie. Twee anderen zijn aangehouden, terwijl vermoedelijk nog enkele verdachten worden vastgehouden in de hoofdstad Port-au-Prince. "Ze zullen worden gedood of gevangen genomen", zei politiechef Leon Charles.

Moïse (53) werd dodelijk neergeschoten en zijn vrouw raakte gewond toen aanvallers woensdag vroeg hun huis bestormden. De president werd naar verluidt geraakt door meerdere kogels en zijn kantoor en slaapkamer werden doorzocht. First Lady Martine Moïse is naar Florida gevlogen, waar ze naar verluidt in kritieke maar stabiele toestand verkeert en wordt behandeld.

"Vier huursoldaten werden gedood en twee werden tijdens onze controle opgepakt", zei Charles gisteren laat in een televisieverklaring. "Drie politieagenten die gegijzeld waren, zijn teruggevonden."

"We hebben de verdachten onderweg geblokkeerd toen ze de plaats van het misdrijf verlieten", voegde hij eraan toe. "Sindsdien hebben we met ze gevochten."

Na de moord riep interim-premier Claude Joseph op tot kalmte. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen. De noodtoestand, of "staat van beleg", staat het verbieden van bijeenkomsten en het gebruik van het leger voor politietaken toe, samen met andere uitbreidingen van uitvoerende bevoegdheden.

De Amerikaanse president Joe Biden betuigde zijn medeleven aan de bevolking van Haïti voor de "gruwelijke moord". De Britse premier Boris Johnson noemde het "een weerzinwekkende daad" en riep ook op tot kalmte.

De VN-Veiligheidsraad, die vandaag een vergadering achter gesloten deuren over de moord zal houden, heeft een verklaring afgelegd waarin hij "alle politieke belanghebbenden in Haïti nadrukkelijk oproept zich te onthouden van elke vorm van geweld of opruiing".

Moïse werd in 2017 president van Haïti, maar kreeg de laatste tijd te maken met wijdverbreide protesten die zijn aftreden eisten. Staatsgrepen, politieke instabiliteit, wijdverbreid bendegeweld en natuurrampen hebben het land decennialang geteisterd en het tot het armste land van Amerika gemaakt.

Schietpartij
Zwaar bewapende moordenaars bestormden het huis van het echtpaar in de heuvels boven Port-au-Prince rond 01:00 uur lokale tijd. Joseph zei dat de aanvallers "buitenlanders waren die Engels en Spaans spraken". De officiële talen van Haïti zijn Creools en Frans.

Magistraat Carl Henry Destin vertelde de krant Nouvelliste dat het lichaam van de Moïse in totaal 12 kogelgaten had, in het voorhoofd, de borst, de heupen en de buik. "Het kantoor en de slaapkamer van de president werden doorzocht. We vonden hem liggend op zijn rug, een blauwe broek, een wit overhemd besmeurd met bloed, zijn mond open, zijn linkeroog uitgestoken", citeerde de krant hem.

Destin voegde eraan toe dat de dochter van het paar, Jomarlie, het had overleefd door zich in de kamer van haar broer te verstoppen, terwijl twee huispersoneelsleden door de aanvallers waren vastgebonden. Behalve de president en de first lady werd niemand geschoten.

Op de video die na de schietpartij werd vrijgegeven, is te zien hoe zwaarbewapende mannen in het zwart gekleed buiten de woning in het Engels schreeuwen: "DEA [US Drug Enforcement Agency] operations, everyone stay down!"

De Haïtiaanse ambassadeur in de VS, Bocchit Edmond, zei dat Amerikaanse drugsagenten de aanval "op geen enkele manier" hadden uitgevoerd. Hij geloofde dat het het werk was van "professionele huurlingen" en zei later dat ze vermomd waren als agenten.

Toen hij de natie toesprak, zwoer Joseph dat de moordenaars voor het gerecht zouden worden gebracht en zei dat de veiligheidssituatie "onder controle" was.

Overname controle
Joseph zei dat "alle maatregelen zijn genomen om de continuïteit te waarborgen" en dat "democratie en de republiek zullen winnen". Maar er blijven vragen over hoeveel controle hij kan uitoefenen.

Een nieuwe premier, Ariel Henry, werd deze week door Moïse benoemd, maar moet nog worden beëdigd. In een reeks media-interviews beweerde Henry dat hij nog steeds premier was en zei hij zijn kabinet te kiezen. Hij zei dat hij geen ruzie had met Joseph, hoewel hij het niet eens was met de noodtoestand. Hij heeft opgeroepen tot dialoog.

Volgens de grondwet van Haïti moet de president van het Hooggerechtshof het stokje overnemen in het geval van een presidentiële vacature. Opperrechter René Sylvestre stierf echter weken geleden aan Covid-19.

De VS vindt dat er dit jaar verkiezingen zouden moeten plaatsvinden om een ​​vreedzame machtsoverdracht te bewerkstelligen.

Uitspraak bij decreet
De ambtsperiode van Moise verliep moeizaam, want hij werd beschuldigd van corruptie en er waren wijdverbreide demonstraties in de hoofdstad en andere steden eerder dit jaar.

Parlementsverkiezingen hadden in oktober 2019 moeten plaatsvinden, maar geschillen hebben deze vertraagd, wat betekent dat Moïse bij decreet had geregeerd.

In februari van dit jaar, op de dag dat de oppositie wilde dat hij zijn ambt zou neerleggen, zei  Moïse dat een poging om hem te vermoorden en de regering omver te werpen was verijdeld.

Haïti heeft ook te maken gehad met een golf van bendegeweld en ontvoeringen, vooral in de hoofdstad, waarbij een aantal van de districten no-go-area's zijn geworden. De verslechterende levensstandaard in het land van 11 miljoen mensen heeft bijna 60% onder de armoedegrens geduwd.

Een aardbeving in 2010 kostte meer dan 200.000 mensen het leven en veroorzaakte grote schade aan de infrastructuur en de economie.

In 2004 werd een VN-vredesmacht opgericht om het land te helpen stabiliseren, en deze trok zich pas in 2017 terug, maar er is nog geen teken van einde aan de onrust.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May