Legendarische Bollywood superster Dilip Kumar is niet meer
07 Jul 2021, 14:31
foto
Bollywood's superster Dilip Kumar is vanmorgen met staatseer begraven in India. Hij is 98 jaar geworden.


Dilip Kumar, die wereldfaam verwierf door tragische helden te spelen in Bollywood-films, is vanmorgen op 98-jarige leeftijd overleden. Hij is met staatseer begraven in India.

Fans verzamelden zich buiten bij de aula in een buitenwijk van Mumbai, waar het lichaam van de acteur was opgebaard, in de hoop een laatste glimp op te vangen van de ster van "Devdas" en "Mughal-E-Azam". Toen Dilip Kumar een kind was verhuisde zijn familie uit wat nu Pakistan is.

Premier Narendra Modi en zijn Pakistaanse ambtgenoot Imran Khan betuigden beiden hun medeleven, een zeldzame ontmoeting uit landen die bittere rivalen zijn sinds de opdeling van het toen door de Britten geregeerde India in 1947.

Modi zei dat Kumar was "gezegend met een ongeëvenaarde schittering", terwijl Khan zei: "Voor mijn generatie was Dilip Kumar de grootste en meest veelzijdige acteur".

Kumar was al een tijdje ziek, zei een van de artsen die hem behandelden. "Hij had ademhalingsproblemen... We hebben heel hard geprobeerd. We hadden gehoopt dat hij 100 zou worden", vertelde Jalil Parkar aan verslaggevers.

Zijn lichaam was gewikkeld in de Indiase driekleur en een politiecontingent marcheerde langs een route met fans.

Geboren als Mohammed Yusuf Khan in 1922 in Peshawar, nu in Pakistan, veranderde hij zijn moslimnaam in de Hindi Dilip Kumar voor het scherm na een suggestie van actrice Devika Rani, wiens studio, Bombay Talkies, zijn eerste film produceerde.

Hij wordt overleefd door zijn vrouw, Saira Banu, een vooraanstaande Bollywood-leading lady in de jaren zestig en zeventig.

In zijn residentie in Mumbai stroomden Bollywoodsterren toe om hun respect te betuigen, waaronder acteur Shah Rukh Khan, producer Karan Johar en actrice Vidya Balan.

De autoriteiten in Peshawar in de provincie Khyber Pakhtunkhwa zeiden dat ze van plan waren het voorouderlijk huis van de acteur in een smal straatje van de stad te herstellen. "We werken nu aan het behoud ervan", zegt dr. Abdus Samad, directeur-generaal van de afdeling archeologie.

Tragediekoning
Nadat hij van Peshawar naar Pune in India was verhuisd, maakte Kumar in 1944 zijn eerste film, "Jwar Bhata", die mislukte. Zijn doorbraak kwam in 1949, met "Andaz", waar hij een zwakke minnaar speelde die gevangen zat in een driehoek tussen de vrouw van wie hij houdt en haar man. Die rol katapulteerde hem naar het sterrendom en was het begin van een decennium waarin hij carrière maakte van het spelen van tragische rollen.

Bimal Roy's bewerking van Sarat Chandra Chattopadhyay's baanbrekende roman "Devdas" was het keerpunt in een toch al succesvolle carrière en katapulteerde Kumar tot supersterrendom. Zijn rol als de gedoemde minnaar leverde hem het epitheton van 'tragediekoning' op - de man die melancholie op het scherm belichaamde.

"Er is een instelling verdwenen... wanneer de geschiedenis van de Indiase cinema zal worden geschreven, zal het altijd 'vóór Dilip Kumar en na Dilip Kumar zijn'", zei acteur Amitabh Bachchan op Twitter.

Kumar zei dat hij zich bezwaard voelde na jarenlang tragische rollen te hebben gespeeld. Eind jaren vijftig deed hij een bewuste poging om meer vrolijke rollen te spelen door te acteren in romantische films als "Madhumati", "Aan" en "Naya Daur".

Een andere grote mijlpaal in de carrière was K Asif's "Mughal-E-Azam", waarin Kumar prins Salim speelde, de zoon van de Mughal-keizer Akbar.

Een magnum opus dat het verhaal vertelde van de gedoemde affaire van de prins met een danseres. De film uit 1960 was een van de duurste producties van die tijd, maar werd de meest winstgevende film van het jaar, die het publiek verblufte met weelderige sets en een prachtige muzikale score.

In zijn latere jaren, hoewel de hits moeilijker te verkrijgen waren, behield Kumar zijn status als India's eerste grote ster, wiens gezicht op een poster ervoor zorgde dat de tickets uitverkocht raakten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May