EK 2021: Engelsen voor het eerst in EK-finale
07 Jul 2021, 18:40
Mikkel Damsgaard neemt een vrije trap a la Cristiano Ronaldo. Hij trapt de bal over de muur in de netten van Jordan Pickford. Denemarken 1, Engeland 0. (Getty Images)

"It's coming home," zingen de Engelsen. Ze geloven meer dan ooit dat zij zich op 11 juli tot EK-kampioen zullen kronen. In het opgepakte Wembley Stadium is Denemarken de underdog die het hart van zo wat iedere voetbalfan heeft veroverd. Sinds het voorval met Christian Eriksen kreeg de hele selectie alleen maar lof voor de ingesteldheid waarmee ze zich op dit EK presenteren. Denemarken verliest na een fantastisch toernooi tegen de Engelsen die zondag in de finale uitkomen tegen Italië. Voor de eerste keer sinds 1966 zitten de Engelsen in de finale van een Ek-toernooi.

In het eerste kwartier komen de Engelsen het best aan hun trekken, maar daarna komen de Denen aanzetten. Eerst kan Hojbjerg niet genoeg kracht zetten in zijn schot, waarna doelman Jordan Pickford slecht uitspeelt. De bal komt bij Mikkel Damsgaard, maar zijn schot is niet zuiver en wordt tot hoekschop verwerkt. Damsgaard, de vervanger van Christian Eriksen, probeert daarna de bal in de bovenste hoek te krijgen, maar zijn inzet zwaait buiten de paal.

Denemarken krijgt vervolgens twee achtereenvolgende vrije trappen. De tweede als Luke Shaw op 25 meter Andreas Christensen grijpt. Een kanonnenschot van Mikkel Damsgaard in de 30e minuut doet de Engelse netten voor het eerst in het EK 2021-toernooi trillen. De Engelsen moeten voor het eerst in het toernooi achtervolgen. Uit een vrije trap van zo'n 25 meter, jaagt de jonge Deense speler de bal in het doel van Jordan Pickford. Het doelpunt van Denemarken is het eerste doelpunt tegen Engeland sinds maart. Damsgaard maakte een einde aan de reeks van Pickford die 691 minuten zijn netten schoon had gehouden.

Raheem Sterling wordt gevaarlijk maar na een voorzet van Harry Kane. Hij schiet recht op Kasper Schmeichel. 48 seconden later komt Sterling weer gevaarlijk opzetten en dat ziet de Deense aanvoerder die komt aanstormen om de Engelse spits te weerhouden van scoren, maar in zijn actie schuift Simon Kjaer de bal in eigen doel, 1-1 in de 39e minuut. Het is de elfde autogoal van het toernooi, twee meer dan elke andere EK-toernooi bij elkaar. Het was de allereerste Deense autogoal op het EK. Het is 1-1 als de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie fluit voor het einde van de eerste helft.

Eerst moet Pickford zich uiterst strekken om het schot van Kasper Dolberg uit zijn netten te houden en dat toont Schmeichel aan de andere kant dat hij niet onder doet. Ook hij moet zich volledig rekken om een kopbal van Harry Maguire uit weg te slaan. Met een kwartier te spelen in reguliere tijd, gaat de Engelse aanvoerder na een duel met Christian Norgaard tegen de grond in het strafschopgebied. Arbiter Makkelie geeft een overtreding tegen Harry Kane. De VAR geeft hem gelijk, geen penalty. En aangezien er niet meer wordt gescoord in de reguliere speeltijd, gaat het duel in verlenging.

De Engelsen drukken de Denen op hun eigen speelhelft. Sterling gaat neer in het strafschopgebied na een tik van Joakim Maehle. Arbiter Makkelie wijst naar de stip. De VAR bevestigt, penalty. De Engelse aanvoerder plaatst zich achter de bal, doelman Schmeichel redt, maar de bal komt voor Kane die niet aarzelt en de rebound trapt in de Deense netten. Wembley explodeert, 2-1. De Engelsen op voorsprong. Engeland 15 minuten verwijdert van de finaleplaats, terwijl de Denen op zoek gaan naar de gelijkmaker. Het blijft 2-1 na de discutabele penalty..