Kanhai over strafeis Van Trikt: Er is een muis gebaard
07 Jul 2021, 01:21
foto
De tenlastelegging van ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Pagina 1 van het requisitoir van het Openbaar Ministerie.


Irvin Kanhai, raadsman van ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, vindt de eis van 12 jaar gevangenisstraf overdreven. Hij stelt dat niks bewezen is. Er zijn volgens hem enkele administratieve fouten gemaakt, maar de bank is niet benadeeld. Ook is hij het niet eens met dat deelname aan een criminele organisatie is toegevoegd in de tenlastelegging. Dit feit was niet vermeld in de oorspronkelijke dagvaarding.

Er is volgens Kanhai van alles opgesomd, maar de bewijsmiddelen zijn er niet. De toevoeging deelname aan een criminele organisatie is volgens de raadsman opgebracht voor kennelijk de motivering van de hoge strafeis. De zware strafeis is volgens Kanhai om te doen alsof de vervolging een 'zware case' heeft. "Er is een muis gebaard". De rechter zal op 12 juli een besluit nemen over het bezwaar dat Kanhai aangetekend heeft over de toevoeging. Hij zal op 29 juli zijn pleidooi houden.

Kanhai zegt in gesprek met journalisten dat hij in zijn pleidooi in zal gaan op diverse zaken die het Openbaar Ministerie heeft opgebracht in het 45-pagina's tellende requisitoir. Hij merkt op dat de inmiddels ontheven directeuren van de bank, Maikel Soekhnandan en William Orie, alle overeenkomsten ook getekend hebben. Daarna heeft Van Trikt als governor ze geparafeerd.

Door de Covid-maatregelen kan Kanhai zijn cliënt niet opzoeken in de gevangenis. Er is een verbod hierop. De advocaat merkt op dat hij de inzichten van zijn cliënt wil meenemen in zijn pleidooi. Hij wil ook het requisitoir van de officier van justitie met hem doornemen. Van Trikt heeft langer dan 10 maanden geen bezoek mogen ontvangen van zijn vrouw en kinderen. Dit is in strijd met internationale verdragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May