Cuba wankelt terwijl storm Elsa richting Florida trekt
06 Jul 2021, 08:39
foto
Een stel dat zich voorbereidt op de storm in Guanabo, Cuba. (Foto: Reuters)


Nadat het verwoesting in het Caribisch gebied heeft veroorzaakt, trekt tropische storm Elsa naar het noorden in de richting van de Florida Keys. Meer dan 100.000 mensen in Cuba werden geëvacueerd voordat Elsa maandag toesloeg. De storm veroorzaakte op Cuba modderstromen en overstromingen door regen.

In de dagen ervoor trok de storm over de Dominicaanse Republiek en St. Lucia, waarbij drie mensen omkwamen. Ambtenaren in Florida zijn "zeer hoopvol" dat ze de reddingspogingen op de plaats van een ingestort gebouw in Miami niet hoeven te onderbreken. De sloop van het gedeeltelijk ingestorte flatgebouw was vervroegd uit angst dat Elsa het gebouw op een ongecontroleerde manier zou laten omvallen.

Voorspellers hebben sindsdien het waarschijnlijke pad van de storm naar het westen verschoven, wat suggereert dat in plaats van Florida rechtstreeks te raken, het alleen de zuidwestkust van de deelstaat zal afdoen. De storm nadert naar verwachting dinsdag de Florida Keys.

Het meteorologisch instituut van Cuba, Insmet, zei dat de storm door het eiland was gegaan met windsnelheden tot 100 km per uur, met "enkele sterkere windstoten". Het voegde eraan toe dat Elsa naar verwachting zware regenval over het eiland zou dumpen bij het verlaten.

Maandag om 21:00 uur lokale tijd was Elsa uit Cuba vertrokken richting de Golf van Mexico.

Jose Rubiera, Cuba's bekendste meteoroloog, zei op de staatstelevisie: "De regen komt achter het centrum, dus het feit dat het zich naar zee verplaatst langs de noordkust tussen Havana en Mayabeque... betekent niet dat de regen voorbij is."

Er werd maandagavond in delen van Cuba regen voorspeld van 13 tot 25 cm, en tot 38 cm in specifieke gebieden, aldus het National Hurricane Center. Het zei dat tropische stormcondities de komende uren boven delen van Cuba zouden aanhouden, met mogelijk overstromingen.

"Tropische stormcondities beginnen in het waarschuwingsgebied in de Florida Keys en worden later deze ochtend langs de westkust van Florida verwacht", voegde het eraan toe. Tornado's waren ook mogelijk over Zuid-Florida en over het schiereiland van Florida, zei het.

De storm trof Cuba toen het land worstelde met de ergste Covid-19-uitbraak sinds het begin van de pandemie, waardoor de vrees ontstond dat de massale evacuaties zouden kunnen leiden tot een verdere piek in infecties.

Op vrijdag werd Elsa de eerste orkaan van het Atlantische seizoen voordat ze afzwakte tot een tropische storm. Zaterdag zijn zeker twee mensen omgekomen toen muren zaterdag in de Dominicaanse Republiek instortten door harde wind.

De slachtoffers waren een 15-jarige jongen in Barahona, in het zuiden van het land, en een 75-jarige vrouw ten westen van de hoofdstad Santo Domingo. Op het Oost-Caribische eiland St. Lucia is volgens premier Allen Chastanet ook een man om het leven gekomen. In Barbados zijn naar verluidt honderden huizen beschadigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May