Abiamofo: Lager energietarief ten koste van gezondmaking EBS
04 Jul 2021, 00:00
foto
Minister David Abiamofo zaterdag op een persconferentie.


De nieuwe energietarieven zullen in de loop van de week bekendgemaakt worden. Het is volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen niet zo dat het om een consensusvoorstel gaat. Er wordt wel gesproken met energiedeskundigen en diverse groepen, maar het besluit wordt niet in samenspraak genomen. Daar waar mogelijk worden inzichten meegenomen, maar niet iedereen zal tevreden gesteld kunnen worden. De consequentie van aanhouden van de aanvankelijke tarieven is wel dat de gezondmaking van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) met een jaar wordt uitgesteld. Het herkapitaliseren van het bedrijf zal langer duren.

Abiamofo zegt dat hij met pijn in zijn hart het besluit om de EBS op de eigen benen te laten staan, moet uitstellen. Het bedrijf is nu niet in staat zelfstandig zaken te doen met banken nationaal en internationaal. Hoe dan ook zal de subsidie worden afgebouwd. Dit jaar (juni 2021-juni 2022) wordt SRD 500 miljoen gesubsidieerd. Het jaar daarop zal dit subsidiebedrag naar SRD 250 miljoen gaan. In drie jaar tijd moet de subsidie zijn afgebouwd. Er komen ook incentives voor besparing van energie.

De regering is dichtbij een definitief voorstel, maar dit zal eerst gepresenteerd worden aan de groepen waarmee afgelopen dagen gesprekken gevoerd zijn. De verhoging gaat alsnog in, maar de tarieven zullen wel lager uitvallen. Er is veel ruimte ingebouwd om klanten die willen bezuinigen incentives te geven om het tarief omlaag te brengen. Abiamofo zegt dat de regering zich ervan bewust is dat de verhoging van de tarieven haar impopulair maakt. "Ik weet dat wij hiermee op middellang tot lang termijn de energiesector verduurzamen. Dat doen wij zodat u ook gegarandeerd kan blijven van stroom", voert de bewindsman aan.

De overheid betaalt nu 70 tot 76% van de energietarieven mee die verbruikt worden. De sector moet duurzaam worden, want er moet niet teruggegaan worden naar de periode van 'loadshedding'. Iedereen, de overheid, EBS en de verbruikers zullen allemaal moeten bezuinigingen. Abiamofo kondigt aan dat er een uitgebreide persconferentie komt om de tarieven en alles eromheen te presenteren.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May