EK 2021: Denemarken blijft op koers
03 Jul 2021, 15:09
Thomas Delaney kopt Denemarken in de 5e minuut op voorsprong: (0-1). (Foto: Reuters)

In het Oympisch stadion te Bakoe, Azerbeidzjan namen Tsjechië en Denemarken het tegen mekaar op. De Denen hadden zoals bekend een moeilijke start, maar herstelde zich gaandeweg. Na een subliem optreden tegen Wales, bereikten zij de kwartfinale. De Tsjechen kwamen met degelijk spel uit de groep en slaagden er knap in om Oranje in de achtste finale van zich af te schudden. Beide landen hebben intussen laten zien dat ze van wanten weten, dus is de verwachting dat het er spannend aan toe zal gaan in deze wedstrijd die onder leiding staat van de Nederlandse arbiter Bjorn Kuipers. Na een 2-0 voorsprong wonnen de Denen met 2-1 en mogen door naar de halve finale.

Reeds in de 5e minuut kopte Thomas Delaney, die bij een hoekschop volledig vrij stond, Denemarken op voorsprong: 0-1. Dit vroege doelpunt stond garant voor veel actie, want nu moesten de Tsjechen komen, waardoor er meer mogelijkheden ontstonden voor de Denen. Wie had gedacht dat de Denen na het doelpunt een afwachtende houding zouden aannemen, vergiste zich deerlijk, want ze leken juist de smaak te pakken te hebben en bleven aanvallen en aandringen voor een tweede doelpunt.

Mikkel Damsgaard zat in de 13e minuut gevaarlijk dichtbij een tweede treffer voor Denemarken, maar de Tomas Kalas kwam de reeds uitgespeelde doelman nog net op tijd te hulp. In de 17e minuut speelde Jens Stryger de bal vanuit rechts, breed voor Delaney, maar deze raakte het leder niet goed, waardoor de aanval niets opleverde. Na enkele dreigende momenten voor het Tsjechische doel besloten de Tsjechen het roer om te gooien en zelf ook te gaan aanvallen. Als herboren openden ze een waar offensief op het Deense doel, maar slaagden er niet in op gelijke hoogte te komen.

Na ruim een half uur spelen was er weer een goede mogelijkheid voor de Denen, maar doelman Tomas Vaclik was deze keer wel op zijn qui vive. Kort daarna creëerde Tsjechië een halve kans, maar doelman Kasper Schmeichel had totaal geen moeite met de vijandige inzet. Na een flitsende aanval over links, kort voor de pauze, plaatste Kasper Dolberg de bal tegen de touwen van het Tsjechische doel: 0-2. Bij deze stand gingen partijen de pauze in.

Na de rust kwamen de Tsjechen goed gemotiveerd uit de kleedkamer. Een poging van Patrik Schick werd ternauwernood door doelman Schmeichel over het Deense doel gewerkt. Luttele minuten later in de 48e minuut, halveerde niemand minder dan Schick op aangeven van Vladimir Coufal, alsnog de Deense voorsprong: 1-2. Hierna viel de intensiteit aan beide kanten terug en werden er over en weer wat halve kansen gecreëerd.

In de 69e minuut liet Yussuf Poulsen een kans onbenut om zijn ploeg weer een veilige voorsprong te geven. De Tsjechen lieten zich niet onbetuigd en bleven schijnbaar onvermoeid strijden voor een beter resultaat. Ook in de 89e minuut slaagde Poulsen er niet in het net te vinden. In de slotfase verhinderde doelman Tomas Vaclik een derde Deens doelpunt, maar aangezien de Tsjechen zelf ook niet meer scoorden, won Denemarken de ontmoeting met 2-1 en mag door naar de halve finale.