Copa America: Peru schudt Paraguay van zich af
02 Jul 2021, 20:18
Gianluca Lapadula weet twee keer het net te vinden voor Peru.
(Foto's: FP)

In het Pedro Ludovic Olympisch stadion stonden Peru en Paraguay tegenover elkaar in de kwartfinale. Beide landen hebben tot nog toe weinig spectaculair voetbal laten zien. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter Esteban Ostojich uit Uruguay. Na een 2-1 voorsprong voor Peru, eindigde de wedstrijd 3-3 gelijk. Na strafschoppen won Peru met 4-3 en is dus de eerste halve finalist.

De eerste minuten werden gekenmerkt door veel overtredingen aan beide kanten. Het spel werd voornamelijk op het middenveld afgewerkt, met zo nu en dan een uitbraak naar het vijandige doel. Na 10 minuten slaagde Paraguay erin door de Peruaanse defensie te komen, maar de inzet werd tot hoekschop verwerkt. Uit de toegekende hoekschop leek Gustavo Gomez in de 11e minuut de bal in te koppen, maar doelman Pedro Gallese was bij de les en hield de bal nog net uit het doel, maar kon niet voorkomen dat Gomez de rebound alsnog intikte en zo Paraguay 0-1 bracht.

Peru leek wakker geschud door dit vroege tegendoelpunt en ging op zoek naar de gelijkmaker. In de 19e minuut probeerde Sergio Peña de stand in evenwicht te brengen, maar de Paraguayaanse defensie was alert. Toch slaagde Peru in de 21e minuut erin om op het scorebord te komen. Op aangeven van André Carrillo tikte Gianluca Lapadula de bal handig langs doelman Anthony Silva van Paraguay: 1-1.

Peru leek de smaak te pakken te hebben en probeerde nu ook de leiding te nemen. Paraguay stak daar enkele malen een stokje voor, maar kon niet voorkomen dat andermaal Lapadula Peru in de 40e minuut op voorsprong bracht, na goed voorbereidend werk van Carillo: 2-1. In de laatste minuut van de eerste helft keek Gustavo Gomez die eerder al een gele kaart had, voor de tweede maal tegen de gele kaart aan en mocht dus gaan douchen. Hij had daar geen vrede mee en probeerde de arbiter te lijf te gaan, maar zijn medespelers konden erger voorkomen.

Ondanks de numerieke minderheid kwam Paraguay sterk gemotiveerd uit de kleedkamers. Peru daarentegen, probeerde het tempo van het spel te drukken.Reeds in de 54e minuut kwam Paraguay weer op gelijke hoogte toen Junior Alonso een hoekschop, die ongelukkigerwijs door Carrillo werd verlengd, van dichtbij in het dak van het Peruaanse doel trapte: 2-2. Peru gooide het hierna weer over een andere boeg, waardoor zich een aantrekkelijke wedstrijd ontwikkelde. Beide landen gooiden alles in de strijd om een plaats in de halve finale te bemachtigen. In 81e minuut werd Yoshimar Yotun van Peru geholpen door verdediger Robert Piris, die zijn schot zodanig van richting veranderde waardoor de bal in het eigen doel verdween: 3-2.

In de 85e minuut mocht ook Andre Carrillo eerder gaan douchen, na zijn tweede gele kaart. Paraguay profiteerde van het herstel van het numerieke evenwicht en werd na enig aandringen voor een beter resultaat, beloond. Gabriel Avalos scoorde in de 90e minuut de gelijkmaker voor Paraguay, waardoor de wedstrijd 3-3 gelijk eindigde. De winnaar zou dus vanaf de witte stip bepaald worden. Peru was fortuinlijker vanaf de witte stip en won uiteindelijk met 4-3.