EK 2021: Italië tweede halvefinalist, Belgen liggen eruit
02 Jul 2021, 17:59
De Belgische sluitpost Thibaut Courtois wordt geklopt door Nicolò Barella: 1-0 voor de Italianen. (Foto: AFP)

België en Italië hebben vandaag in de Duitse Allianz Arena de degens gekruist voor een plaats in de halve finale. Op papier behoren de Belgen tot de grote favorieten op het EK, maar dat is dan buiten de Italianen gerekend. Ten overstaan van zo'n 14.000 toeschouwers maakten de Italianen een einde aan de Belgische EK-droom. Het werd 2-1 voor de Italianen. Het doelpunt van de Belgen is gescoord uit een strafschop.

Een vroeg doelpunt van de Italianen wordt afgekeurd. VAR beslist dat het moment waarop Leonardo Bonucci de Belgische doelman Thibaut Courtois van dichtbij klopte, Giorgio Chiellini buitenspel stond.  Het feest bij de Italianen verstomt, na het besluit van de VAR. Met een prachtige reflex blokt Gianluigi Donnarumma een mooie kans voor de Belgen. Het schot kwam van Romelu Lukaku. Ook daarna veegt hij een poging van Lukaku uit zijn rechterbenedenhoek.

Nicolò Barella scoort de openingstreffer even na een half uur spelen. Hij schiet met zijn rechterbeen in de beneden linkerhoek. Hij kreeg de bal aangespeeld door Marco Veratti, 0-1 voor de Italianen. Nog net voor de rust vergroten de Italianen hun voorsprong. Lorenzo Insigne knalt de bal van buiten het strafschopgebied. Barella gaf de assist. De Belgen kunnen direct na de Italiaanse goal de aansluitingstreffer maken uit een penalty. Jeremy Doku wordt neergehaald in het strafschopgebied door Giovanni Di Lorenzo. Arbiter Slavko Vincic twijfelt niet en wijst naar de stip. Lukaku verzilvert, 1-2.

De Italianen komen gretig uit de kleedkamer. Federico Chiesa zijn schot wordt geblokt. De Belgen komen maar moeilijk in het spel. Leonardo Spinazzola verijdelt een poging van Lukaku om de gelijkmaker binnen te schieten. Chiesa zet voor, maar Ciro Immobile kan niet bij de bal. Spinazzola krijgt de bal aangespeeld door Insigne, maar schiet naast het doel van Courtois. Vervolgens probeert Insigne een afstandsschot, maar Courtois staat op zijn plek. Ook in de vijf toegevoegde minuten lukt het de Belgen niet om verlengingen af te dwingen. Einde EK-2021 voor de Belgen.