Tropische storm Elsa zorgt voor regen, onweer en wateroverlast
02 Jul 2021, 00:43
foto
Tropische storm Elsa donderdagmiddag toen het voorbij de Guyana's passeerde met een gemiddelde snelheid van 42 kilometer per uur. (Beeld: CCN)


Suriname en Guyana hebben gisterenmiddag en in de avond veel regen, harde windstoten, onweer en wateroverlast gehad door tropische storm Elsa die ten noordwesten van de landen in de Atlantische Oceaan raast. Elsa trekt met een gemiddelde snelheid van 42 kilometer per uur west- tot noordwestwaarts. Het weerpatroon neemt in de komende 24 tot 36 uur boven steeds warmer wordend zeewater nog in snelheid en kracht toe. Naar verwachting komt Elsa in het weekend aan in het Caribisch Gebied met windsnelheden tot 100 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten, veel regen en mogelijk wateroverlast.

De brandweer moest gisteren uitrukken nadat twee rijen zinkplaten van een woning in de omgeving van de kruising Coesewijnestraat en Nieuw Weergevondenweg waren weggerukt. Er is een dekzeil geplaatst als noodbedekking. Tegen kwart voor acht 's vond kreeg de brandweer ook een melding dat een boom is omgevallen aan de nieuwe Charlesburgweg. De boom kwam op het elektriciteitsnet en het wegdek terecht. Veel delen van het land hadden wateroverlast. Aan de Soekwastraat is de dakbedekking weggewaaid.

In het weekend zal Elsa naar verwachting over de Benedenwindse en Bovenwindse eilanden gaat. Er geldt een waarschuwing voor Barbados, Martinique, St. Lucia en St. Vincent & the Grenadines. Guadeloupe en Grenada moeten rekening houden met veel regen en wind.

Of Elsa nog zal gaan uitgroeien tot een orkaan is nog onzeker. Gebeurt dit wel, dan zou Elsa de eerste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen zijn. Elsa is nu al bijzonder, omdat nog nooit zo vroeg in het orkaanseizoen we al bij de letter E van de namenlijst waren. Eerder dit seizoen hadden we al de tropische stormen Ana, Bill, Claudette en Danny. Het orkaanseizoen vorig jaar was het actiefste ooit met 30 stormen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May