EK 2021: Oekraïne zet Zweden in slotseconden aan de deur
29 Jun 2021, 18:39
Oleksandr Zinchenko knalt de bal voorbij de Zweedse goalie Robin Olson. (Getty Images)

Zweden en Oekraïne betwisten in Hampden Park de laatste achtste finale van dit EK- toernooi. De winnaar van dit duel neemt het zaterdag in Rome op tegen Engeland, dat eerder vanavond Duitsland uitschakelde. Het had geen haar gescheeld, of Oekraïne stond vandaag niet op het veld in Glasgow. Het team van Andrij Shevchenko finishte pas als derde in groep C, met bovendien een negatief doelsaldo. Dat het er toch bij is als laatste beste derde, dankt Oekraïne aan Zweden, tegenstander vanavond. Als zij hadden verloren tegen Polen op de laatste speeldag, was Oekraïne nu thuis. Maar Oekraïne gaat niet naar huis, Zweden wel. No 90 minuten was de stand 1-1. In de verlenging werd het uiteindelijk 2-1 in het voordeel van Oekraïne.

Zweden is de betere ploeg, maar het is Oekraïne dat op voorsprong klimt. Een doelpunt van opperste kwaliteit uit Oekraïne. Een vrij magnifieke bal van Andriy Yarmolenko die met de buitenkant van zijn schoen de bal gracieus over het Zweedse vak laat glijden richting Oleksandr Zinchenko, die vrij staat op links. Zinchenko houdt de bal in de gaten, zwaait perfect met zijn schoen en schiet een prachtige volley over Robin Olsen. De Zweedse keeper raakt de bal nog aan, maar kan het niet stoppen of keren.

Het antwoord van Zweden komt via een vrije trap. Sebastian Larsson trapt vanop zo'n 30 meter rechtstreeks naar het doel. Heorhiy Bushchan zag dat niet meteen aankomen en weet de verrassende trap in een hoekschop te verwerken. En plots vanuit het niets maakt Zweden gelijk. Emil Forsberg krijgt de bal vanaf zo'n 25 meter toegespeeld, hij trapt maar met een reflectie verandert de bal van richting  weg van Bushchan, om vervolgens in het doel te belanden. Forsberg viert zijn goal met waanzinnige passie. Hij weet hoe belangrijk dat doelpunt is vlak voor rust. Oekraïne moet alles weer overdoen.

Folsberg lijkt helemaal in vorm na zijn doelpunt. Herhaaldelijk beukt hij op het doel van Bushchan. Net als zijn tegenstanders vindt hij de paal of het doellat in zijn pad. Dan ontzegt Bushchan met een geweldige redding de Zweden een tweede doelpunt. Dejan Kulusevski vangt de bal van een hoekschop, schuift de bal naar links, snijdt in het strafschopgebied en buigt een schot naar de verre bovenhoek. Bushchan springt in een flits naar rechts om weg te slaan. Dan siddert de doellat weer na een schot van Forsberg.

In de eerste verlenging begaat Marcus Danielson een zware overtreding op Artem Besyedin, die niet verder kan. De VAR bevestigt een rode kaart voor de speler in de 99e minuut. Zweden moet nu 20 minuten verder met tien man. Oekraïne doet er alles aan om strafschoppen te vermijden. Invaller Artem Dovbyk bezorgt in de absolute slotseconden Oekraïne de verlossing. Hij kopt een perfecte voorzet van Zinchenko voorbij Olson in de 121e minuut. Zweden uitgeteld.