Florida: Zoektocht duurt voort, dodental stijgt
28 Jun 2021, 06:31
foto
Zoek- en reddingsoperaties gaan door voor overlevenden van een gedeeltelijk ingestort woongebouw in Surfside, nabij Miami Beach, Florida, VS. (Foto: Reuters)


Terwijl het dodental steeg naar negen, hebben hulpwerkers zondag gewerkt om meer dan 150 vermiste bewoners te vinden in het puin van een flatgebouw in Florida dat drie dagen geleden instortte. Het dodental zal zeker stijgen nu hulpverleners in Surfside, een kustplaats in de buurt van Miami, werden vergezeld door teams uit Israël en experts uit Mexico.

"Iedereen die nodig is, is op de site en doet het werk en we blijven ons inspannen om mensen levend te vinden", zei burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County zondag tegen CBS.

Ambtenaren zeiden dat ze de hoop koesterden dat een deel van de 156 vermiste mensen misschien nog in leven is. Geholpen door honden, sonar, drones en infraroodscanning hopen ze dat mensen kunnen overleven in luchtbellen die zich mogelijk in het puin hebben gevormd.

Een smeulend vuur onder het puin dat dikke rook produceerde en het werk van reddingswerkers belemmerde, is afgenomen, zeiden functionarissen. Er is een greppel gegraven om de rookresten te scheiden van de rest van het puin en reddingswerkers gebruiken ook tunnels, zei Levine Cava.

"Het belangrijkste is nu hoop", zei brandweercommandant Alan Cominsky. "Dat is wat ons drijft. Het is een extreem moeilijke situatie."

Sommige families van de vermisten hebben DNA-monsters aan ambtenaren gegeven, terwijl anderen vertelden dat ze ternauwernood waren ontsnapt. De politie heeft de namen vrijgegeven van vier slachtoffers, in leeftijd variërend van 54 tot 83.

Erick de Moura, inwoner van Champlain Towers South, zou thuis zijn toen het gebouw instortte, maar zijn vriendin haalde hem over om de nacht door te brengen in haar huis op minder dan 3 km afstand in Miami Beach. Dat heeft waarschijnlijk zijn leven gered. "Alleen bij God. Voor mij is dit een wonder", vertelde de 40-jarige inwoner van Brazilië aan Reuters.

Foto's vermisten
Foto's van de vermisten werden op een nabijgelegen hek geplaatst, samen met bloemen en berichten. Op zaterdag baden familieleden en hielden ze een stille wake bij een barrière die door de autoriteiten enkele honderden meters ten noorden van de bouwplaats, op het strand was opgericht. Sommige bewoners blijven in het zustergebouw van het ingestorte gebouw, waar alleen een vrijwillige evacuatiebevel is uitgevaardigd. Een bouwinspecteur vond bij het andere gebouw geen direct voor de hand liggende problemen.

"Dat gezegd hebbende, weet ik niet of ik me op mijn gemak zou voelen in dat gebouw", zei burgemeester Charles Burkett van Surfside, totdat een uitgebreide beoordeling was voltooid.

Ambtenaren zeiden zaterdag dat Miami-Dade County alle gebouwen van meer dan 40 jaar oud binnen de komende 30 dagen zou controleren om hun veiligheid te garanderen. Ambtenaren van Surfside hebben documenten vrijgegeven, waaronder een ingenieursrapport uit 2018 waarin grote structurele schade werd aangetroffen onder het zwembaddek en "betonnen verslechtering" in de ondergrondse parkeergarage van het 12 verdiepingen tellende condominium.

Het rapport is opgesteld voor de raad van het Champlain Towers South condominium als voorbereiding op een groot reparatieproject voor dit jaar. Het was niet direct duidelijk of de in het rapport beschreven schade verband hield met de instorting donderdagochtend.

Donna DiMaggio Berger, een advocaat die samenwerkt met de condo-vereniging, zei dat de problemen die in het rapport van 2018 worden beschreven typisch waren voor oudere gebouwen in het gebied en geen raadsleden alarmeerden, die allemaal met hun gezin in de toren woonden.

Pandemie vertraagde reparaties
Het rapport schatte dat het US$ 9,1 miljoen zou kosten om de aanbevolen reparaties uit te voeren. Berger zei dat het bestuur een kredietlijn van US$ 12 miljoen had afgesloten om de reparaties te betalen en de eigenaren vroeg om elk US$ 80.000 te betalen. Er was begonnen met het vervangen van het dak voorafgaand aan het orkaanseizoen en het bestuur verzamelde biedingen voor het betonwerk, maar de pandemie vertraagde het project, zei ze.

Satellietgegevens uit de jaren negentig toonden aan dat het gebouw 1 tot 3 millimeter per jaar zonk, terwijl de omliggende gebouwen stabiel waren, volgens professor Shimon Wdowinski van de Florida International University.

Gregg Schlesinger, een advocaat en voormalig algemeen aannemer die gespecialiseerd is in gevallen van bouwfalen, zei dat andere factoren kunnen hebben bijgedragen aan de ineenstorting, maar het was hem duidelijk dat de structurele problemen die in het rapport van 2018 werden geïdentificeerd, de belangrijkste oorzaak waren. Hij zei dat onderzoeken en de onvermijdelijke rechtszaken uiteindelijk een volledig beeld zullen schetsen van de oorzaak van de ramp. "Maar we weten één ding: er was een structurele storing", zei hij. "We weten nog iets: de structurele storing had niet mogen plaatsvinden." Hij zei dat alle gebouwen aan zee in het gebied om de vijf jaar moeten worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze niet zijn aangetast door de corrosieve zoute lucht, niet alleen die van meer dan 40 jaar oud.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May