Eigen mentaliteit maakt dat Suriname niet vooruit kan
28 Jun 2021, 17:33
foto


Vraag uzelf eens af wat uw bijdrage is om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Het gaat dan niet erom om iemand of een organisatie financieel of sociaal te ondersteunen, maar de bereidheid om zelf in te leveren, situaties te begrijpen en waar mogelijk te ondersteunen.

Vraag uzelf ooit af hoe trots u als Surinamer bent. Dat kan pás, indien u ooit ons binnenland heeft bezocht en onze natuur heeft bewonderd. Het kan pás indien u een buitenlandse reis heeft gemaakt en minder leuke ervaringen heeft opgedaan of het wereldgebeuren bijhoudt hoe volkeren onderling strijden, natuurrampen landen en gebieden teisteren en hoe de wereld steeds verder vervuild en vernietigd raakt. Is het niet een eergevoel om in een land met haast geen rampen, weinig milieuvervuiling, prachtige natuur en een harmonieuze samenleving bestaande uit diverse bevolkingsgroepen te leven?

Wat doen wij wanneer het aankomt op onze eigen bijdrage en onze trotsheid jegens Suriname te tonen? We stellen elkaar teleur! We stellen het eigen belang boven het algemeen belang! We doen onze uiterste best om zoveel mogelijk eigen voordeel uit alle situaties te halen! We kijken van anderen af hoe het juist niet moet en begaan ook dezelfde fout! Het scheelt ons niet dat we het leven van de ander nog moeilijker of uitzichtlozer maken, zolang wij kunnen profiteren!

Suriname kan niet vooruit om onze opstelling, onze mentaliteit: geklaag, misbruik maken van situaties, niet bereid zijn offers te brengen, makkelijk aan geld willen komen, niet bereid zijn in te leveren, maar ook gebrek aan een goede opvoeding en scholing waarbij waarden, normen, fatsoen, nationalisme en vaderlandsliefde een belangrijke rol spelen! Slechte politieke gebeurtenissen en corruptie maken het nog erger!

We moeten af van de a-nationale houding. Wanneer de wereldmarktprijs voor olie met één Amerikaanse dollar stijgt, en de prijzen van goederen in het buitenland nauwelijks stijgen, stijgen de prijzen in Suriname juist ongecontroleerd! Wanneer de brandstofprijs met enkele centen per liter toeneemt, krijg je onrust in de transportsector én verhoogt de taxichauffeur met minstens SRD 5! Wanneer een stroom- en waterprijsverhoging slechts aangekondigd worden, worden de prijzen van goederen gelijk aangepast! Wanneer de stroom- en waterprijsverhoging daadwerkelijk doorgevoerd worden, worden de prijzen nogmaals aangepast! Bij het stijgen van de wisselkoers, verhogen de worstman tot de winkeleigenaren hun prijzen. Indien diezelfde wisselkoers omlaag gaat, verlagen ze ook de prijzen?

Trotse Surinamers zijn bereid om gezamenlijk het land op te bouwen, elkaar te ondersteunen. Dat kan pás middels een mentaliteitsverandering! Wees echte Surinamers, maar meer nog Surinamers voor andere Surinamers die gezamenlijk optrekken, gezamenlijk opbouwen en gezamenlijk gaan voor een welvarend Suriname. Maak het leven niet zwaarder voor de mede Surinamers  door slechts uit te zijn op winstmaximalisatie en prijsaanpassingen bij de geringste koersstijgingen of internationale prijsstijgingen! Als ondernemer mag u uit zijn op winst omwille van eigen inspanningen, maar overdrijven leidt tot nog meer slachtoffers waaronder u als ondernemer uiteindelijk lijdt. Laat deze mentaliteit om elkaar te willen uitbuiten achterwege. Dit is asociaal, maar meer nog a-nationaal!

Sachien Omriesh Badal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May