Colombia: Zo'n US$ 800.000 uitgeloofd voor helikoper-aanval
27 Jun 2021, 19:11
foto
De Colombiaanse president Ivan Duque loopt omringt door lijfwachten in de buurt van de presidentiele helikopter op Camilo Daza Internationale Airport nadat het toestel werd geraakt door geweerschoten in Cucuta, Colombia. (Foto: AFP)


De Colombiaanse regering looft een beloning uit van bijna US$ 800.000 voor informatie die leidt tot de arrestatie van degenen achter een aanval op een helikopter met president Ivan Duque nabij de grens met Venezuela op vrijdag. De helikopter naderde de luchthaven van Cucuta op een vlucht vanuit Sardinata toen er verschillende schoten - blijkbaar van geweren - op werden afgevuurd.

Duque vloog op dat moment samen met minister van Defensie Diego Molano, minister van Binnenlandse Zaken Daniel Palacios en andere functionarissen. Niemand aan boord raakte gewond, maar foto's vrijgegeven door het kantoor van de president toonden aan dat de staart en het hoofdblad waren geraakt.

"Er wordt een beloning van maximaal 3 miljard Colombiaanse peso (US$ 796.000) aangeboden" voor informatie die leidt naar "degenen die verantwoordelijk zijn voor deze terroristische aanslag", zei Molano zaterdag in een video op sociale media.

Generaal Jorge Vargas, de nationale politiechef, zei dat een zoekteam dat naar een nabijgelegen wijk in Cucuta was gestuurd, een AK-47 en een 7.62 kaliber geweer vond "met het merkteken van de Venezolaanse strijdkrachten".

Duque heeft de socialistische leider van Venezuela, Nicolas Maduro, er herhaaldelijk van beschuldigd Colombiaanse dissidenten en gewapende rebellenstrijders onderdak te bieden. Bogota en Caracas verbraken de diplomatieke betrekkingen kort nadat Duque, een conservatief, in 2018 aan de macht kwam.

'Onze staat is sterk'

Eerder op vrijdag had Duque een evenement bijgewoond in de regio Catatumbo, een van de belangrijkste cocateeltgebieden in een land dat 's werelds grootste cocaïne-exporteur is. Een splintergroep van de ontbonden FARC-rebellengroep, een actieve strijdgroep genaamd het National Liberation Army (ELN), en andere gewapende bendes hebben gevochten over de inkomsten uit drugshandel langs de lange en zwak beveiligde grens met Venezuela.

"We zijn niet bang voor geweld of terreurdaden", zei Duque na de aanval op zijn helikopter. "Onze staat is sterk." Colombia heeft te maken gehad met het ergste geweld in jaren, met name in plattelandsgebieden, waaronder het grensgebied.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May