841 personen gevaccineerd op 1e dag in VHP-centrum
27 Jun 2021, 05:44
foto
Lange rijen auto's met mensen die zich willen laten vaccineren via de 'drive thru' van de VHP. Het is de hele dag door druk geweest. (Foto's: René Gompers)


Op de eerste dag van de prikpunt 'de Olifant' zijn 841 personen gevaccineerd. Coördinator Maaltie Sardjoe is zeer tevreden: “Het is buiten verwachting verlopen, een succes.” Ook Stanley Dijksteel voelt zich beter. Hij maakte zich eerder zorgen dat te weinig ‘blakasma’ zich met het spuitje tegen het virus beschermen. “Misschien hebben ze mijn oproep gehoord, maar ik blijf ze bemoedigen om te gaan vaccineren,” deelt hij mee.  Vandaag wordt er opnieuw gevaccineerd in het VHP-centrum.

President Chan Santokhi zou ook aanwezig zijn maar heeft afgezegd. De plaats is aangedaan door districtscommissarissen van Paramaribo Ricardo Bhola en Fulgence Javinde. Al om 8 uur was er een lange rij van auto's. De route naar de drive-thru begint aan de Albertlaan, loopt door de Recolaan van de 'Assuria tower',  slaat af in de weg langs de Moederbond naar de Jagernath Lachmonstraat, een paar honderd meters voor de ingang van 'de Olifant'.


De observatieruimte voor de mensen die 'te voet' zijn gekomen, was regelmatig vol. De observatieplek voor de auto’s ook. Daardoor moest de stroom van auto’s af en toe geremd worden. Op bepaalde momenten is het gezellig geweest. Zo was er af en toe applaus voor volledig gevaccineerden. Werkers hebben op een gegeven moment “A di mi yere yu firyari” gezongen voor een jongedame toen ze erachter kwamen dat ze het prikje op haar verjaardag nam. Een zekere meneer Bouwe en zijn ‘crew’ hebben zich “met sound” aangemeld. Dansend in de auto zijn ze gaan vaccineren.

Ene ‘meneer John' laat foto’s maken van zijn vaccinatie. "Omdat ik mijn omgeving wil stimuleren," deelt hij mee. "Het aantal besmette mensen stijgt, er vallen zoveel doden. Ik wil mezelf en mijn mensen beschermen." John heeft graag dat meer mensen komen prikken "want dan kunnen we sneller naar normaal". Bouwe heeft dezelfde boodschap voor de mensen die van gezelligheid houden: “Mensen. Komen jullie vaccineren.”

Meneer John laat zich fotograferen. Hij wil zijn omgeving stimuleren om zich te vaccineren.

Op straat is hard gewerkt om het normaal verkeer niet te stremmen. Fietsers en bromfietsers doen de plek ook aan. Kasto is er met zijn maat. “Mi tek’ a spoitie keba, ma mi tyar mi mati kon fu vaccineer,” deelt hij mee terwijl ze parkeren en hun handen ontsmet worden. Sardjoe is ingenomen met de animo. “Dit was een heel goed initiatief,” merkt ze tegenover Starnieuws op. “Goed om te zien dat de mensen bewust zijn, dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid.” Sardjoe deelt mee dat na zondag het evenement geëvalueerd zal worden. Er moet beslist worden of het bij dit ene weekend blijft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May