Maandag uitspraak kort geding illegale houtuitvoer
26 Jun 2021, 07:29
foto


De kortgedingrechter zal maandag 12.00 uur uitspraak doen in het kort geding waarbij de verdediging vraagt de lijfelijke vrijlating van de verdachten die betrokken zijn bij de grootschalige illegale uitvoer van hout. Volgens advocaten Maureen Nibte, Chandra Algoe, Irvin Kanhai en Murwin Dubois zitten de verdachten onrechtmatig in detentie.

Algoe, Kanhai en Dubois hebben reeds donderdag afgepleit in deze zaak. Nibte heeft vrijdag het woord gevoerd. Zij gaf aan dat haar cliënten niet tijdig de beschikking van de bewaring hebben ontvangen terwijl dat terstond moest geschieden. De bewaring moest 18 juni ingaan, maar de verdachten vernamen de daaropvolgende vier dagen niets. Daarom vindt Nibte dat zij onrechtmatig zijn aangehouden. Het lijkt haar erop alsof de Staat de weg van de minste weerstand kiest. “We zijn al anderhalf jaar in de Covid-19 situatie.”

Nibte vindt dat er voldoende technische middelen anno 2021 zijn om verdachten te horen, maar dat gebeurt niet. Zij vindt dat de weg van de minste weerstand wordt gevolgd om de verdachten niet te horen en wordt alleen op grond van het dossier een beslissing genomen. Nibte zegt dat een structurele en duurzame mogelijkheid gezocht moet worden. De verdachten in de houtsmokkelzaak zijn niet gehoord door de rechter-commissaris alvorens hen bewaring is verleend. Ook kregen zij hun beschikking niet tijdig. “Er worden verdachten aangehouden en ingesloten, maar daarna worden al hun rechten vertrapt.” Bovendien is het een economisch delict dat doorgaans buiten proces wordt afgewikkeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May