VES: Ook gewijzigde begroting is economisch onverantwoord
25 Jun 2021, 19:00
foto


(Aangeboden)

Met de goedkeuring van een begrotingstekort van SRD 7.7 miljard zal de regering Santokhi-Brunswijk een nieuw Surinaams record vestigen. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft vele jaren de overbesteding van de vorige regering bekritiseerd en ieder jaar weer publiekelijk gewezen op de verarming van de bevolking die een dergelijk tekort veroorzaakte. De huidige coalitiepartijen VHP, ABOP, NPS en PL hebben, met consistente steun van de VES, de onverstandige begrotingen bestreden.  De 4 coalitiepartijen zouden het beter doen, en het volk heeft ook daarop gestemd.

In de afgelopen bijna 12 maanden hebben we allerlei mooie verhalen zien passeren: hoe prudent er zou zijn bezuinigd op overmatige uitgaven, hoe precies ze de inkomsten zouden verhogen alsook de productie zouden stimuleren. De regering heeft ons zelfs gedetailleerd voorgerekend in het eerste macro-economisch Herstelplan hoe het begrotingstekort reeds in 2021 zou worden teruggebracht naar 5% van BBP. Hoe is het dan mogelijk dat met al die aangekondigde bezuinigingen en verhogingen het tekort in plaats van omlaag zo gigantisch is verhoogd. Dit is in strijd met het zo vaak met de mond beleden goed bestuur.

De regering leert ons dat de uitgaven van SRD 21.3 miljard voor dit jaar absoluut noodzakelijke zijn, terwijl er aan directe en Indirecte belastingen, niet-belastingmiddelen en donormiddelen in totaal maximaal SRD 13.6 miljard kan worden geïnd. Dit levert een tekort op van maar liefst SRD 7.7 miljard. In een krimpende economie met een gigantische Staatsschuld is dit economisch onverantwoord.

De bestudering van de uitgaven leert dat er op diverse posten met minder kan worden gedaan en sommige gemakkelijk naar de toekomst kunnen worden verschoven. Ook aan de inkomstenzijde zijn er onbenutte mogelijkheden om geld binnen te halen waar het onvoldoende wordt belast.

Hoe dit tekort gedekt zal worden blijft goed verborgen.  Voor 2.4 miljard wil men nieuwe leningen aangaan en de overige bronnen weet men niet terwijl er nog maar 6 maanden te gaan zijn. Goed bestuur vereist transparantie en voorspelbaarheid van beleid.

Effecten van de gigantische begroting
Indien DNA deze onverantwoorde begroting zou goedkeuren dan moeten we, bovenop de reeds bestaande Staatsschuld van meer dan SRD 50 miljard, nog eens SRD 7.7 miljard gaan lenen. In ieder geval zal het door DNA reeds toegestane tekort uit het Covid-fonds ten bedrage van SRD 1.2 miljard monetair gefinancierd worden. Dit zal de druk op de wisselkoers direct verhogen en de dollarkoers en aansluitend de winkelprijzen verder opstuwen. Dan gaan we weer de cambio’s of winkeliers de schuld geven, maar de enige echte oorzaak is het roekeloos financieel-economisch beleid van de regering Santokhi-Brunswijk.
 
Herstelplan opnieuw doorrekenen
Over het Herstelplan hebben wij recentelijk ook De Nationale Assemblee uitgebreid mondeling en schriftelijk geadviseerd om de regering te vragen het Herstelplan 2020-2022 terug te nemen, de geconstateerde manco’s weg te werken en opnieuw compleet met de nieuwe koers door te rekenen, alvorens deze goed te keuren. Deze regering heeft net als de vorige regering de adviezen van de VES hooghartig genegeerd, en de gevolgen ondervinden we dagelijks aan den lijve. Laten we hopen dat we het beleid nog ten goede kunnen keren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May