Miami: Zoektocht naar overlevenden ingestort gebouw
25 Jun 2021, 08:32
foto
In totaal zijn 55 appartementen van het gebouw door tot nog toe onbekende redenen ingestort.


Reddingswerkers zijn wanhopig op zoek naar overlevenden die vastzitten in het puin van een ingestort woongebouw van 12 verdiepingen ten noorden van Miami. Minstens één persoon is gedood en 99 worden nog steeds vermist, zeggen functionarissen.

Terwijl families wanhopig op nieuws wachten, hebben zoekteams de klok rond gewerkt en hebben gemeld dat ze mensen onder het puin hebben horen bonzen. Het blijft onduidelijk waardoor het 40 jaar oude gebouw donderdagochtend vroeg instortte.

Er zijn nu zeker 102 mensen geteld, maar het is niet zeker hoeveel er in het gebouw waren toen het instortte. Tientallen overlevenden zijn onder het puin vandaan gehaald.

President Joe Biden heeft een noodverklaring voor Florida goedgekeurd, wat inhoudt dat de Federal Emergency Management Agency overheidsinstanties zal helpen bij de hulpverlening.

Toen de avond viel, gebruikten honderden reddingswerkers sonarcamera's en speciaal getrainde honden om het puin af te speuren naar overlevenden. Teams tunnelden vanuit een ondergrondse parkeergarage onder het gebouw in een poging de slachtoffers te bereiken.
"Brandweer en reddingwerkers zijn daar met hun zoekteam, met hun honden", vertelde politiedirecteur Freddy Ramirez van Miami-Dade aan verslaggevers. "Ze zitten in de zoek-en-reddingsmodus en ze zullen nog een tijdje in die modus blijven. Ze geven niet op. Ze gaan de hele nacht door. Ze stoppen niet."

Zoekteams hebben geluiden van bonzen en andere geluiden gedetecteerd, maar geen stemmen afkomstig van de tonnen puin. Maar functionarissen zeggen dat de inspanningen gevaarlijk zijn omdat er nog meer puin bovenop zou kunnen storten.

"Dit proces is traag en methodisch", zegt Ray Jadallah, assistent-brandweercommandant van Miami-Dade Fire Rescue. "Elke keer dat we delen van de structuur begonnen te doorbreken, valt er puin op ons." Constante regen en stormen bemoeilijken een toch al moeilijke taak voor de zoek- en reddingsteams.

De autoriteiten zijn begonnen met het nemen van DNA-monsters van familieleden van degenen die nog vermist worden voor het geval er alleen overblijfselen van hun familieleden in het puin worden gevonden. Familieleden van de vermisten zaten ineengedoken rond een buurthuis een paar blokken verwijderd van het ingestorte gebouw, wachtend op informatie. Ze vreesden het ergste. Ze hebben op sociale media oproepen gedaan om informatie die hen zou kunnen helpen hun dierbaren te vinden.

Nicolas Fernandez zei dat zijn telefoontjes naar vermiste dierbaren onbeantwoord waren gebleven. "Ik denk dat ze weg zijn", zei hij tegen CBS. "Ik wil niet pessimistisch zijn, maar we hebben ze non-stop gebeld zonder antwoord."

Jenny Urgelles werd wakker met het nieuws dat het gebouw van haar ouders was ingestort. Ze belde hen, maar hun beide telefoons gingen rechtstreeks naar de voicemail. "Ik blijf hopen. Ik wil heel graag weten wat er aan de hand is", vertelde ze aan een lokale tv-zender.

Een groot deel van de Champlain Towers aan de oceaan in de stad Surfside stortte donderdag in de vroege uurtjes in. Ooggetuigen beschreven dat ze hoorden wat klonk als donder voordat ze een enorme stofwolk zagen in de nasleep van de ineenstorting. Men vergeleek de scène met de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York.

Bewoner Barry Cohen lag in bed toen het gebouw begon in te storten. "Het klonk als onweer, en mijn vrouw en ik gingen het balkon op; het leek alsof er een bom was ontploft, overal vuil, stof en rook", vertelde hij aan de BBC. Ze kregen van een politieagent te horen dat ze in hun appartement moesten wachten. Toen "trilde het hele gebouw met een enorme, enorme explosie", zei Cohen. "Toen we de deur openden, was er geen gebouw, het was gewoon een hoop puin", zei hij. "Dus gingen we naar de garage en er lekte water uit de leidingen; het kwam tot ongeveer mijn knie, en we zeiden: 'We willen hier niet blijven omdat we zouden kunnen verdrinken.'" Uiteindelijk sprak hij met de hulpdiensten en zij redden hem voordat het gebouw volledig instortte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May