EK 2021: Polen veert terug, maar verliest in blessuretijd
23 Jun 2021, 15:15
Emil Forsberg geeft de Poolse defensie het nakijken in de 2e minuut en klopt doelman Szczesny met een gekruist schot.(Foto: AFP)

Het duel in het Krestovski Stadion in Sint Petersburg is voor de Polen van cruciaal belang. Zweden is al naar de volgende ronde, als de Polen winnen, gaan ook zij in de knock out fase. Polen komt in de tweede helft goed opzetten nadat het de rust met een achterstand was ingegaan. Ze kunnen nog gelijk maken, maar in blessuretijd doet Viktor Claesson de boeken dicht, 3-2.

De bal rolt maar net in Sint Petersburg of Zweden staat op voorsprong. Emil Forsberg knalt vanaf het midden van het strafschopgebied in de onder in de rechterhoek. 1-0 voor Zweden met twee minuten in het duel. De Poolse defensie is mank. Nu moet Polen twee keer scoren om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Robert Lewandowski komt aan het einde van de hoek, kopt de bal op de onderkant van de lat en kopt de rebound van een meter afstand, weer op de lat. De bal stuitert naar buiten,...wat een misser. Polen creëert weinig en is dikwijls slordig in de opbouw. Zweden is gevaarlijker.

Plotr Zielinski komt goed opzetten na te zijn aangespeeld door Lewandowski. Hij haalt zwaar uit, de bal gaan net over. De Polen komen na de rust goed opzetten. Robin Olson moet twee keer redden als Zielinski aan de bal is. De eerste keer bokst hij de bal weg, en de tweede keer gaat de bal naast.

Het duel lijkt gestreden als Forsberg zijn tweede voor de dag binnen werkt in de 58e minuut. Maar dan is niet gerekend op Lewandowski die drie minuten later antwoordt met een fantastische goal. Hij geeft twee verdedigers het nakijken, en trapt in de verre hoek. In de 67e minuut heeft Polen de bal in het net voor de gelijkmaker, maar de goal van Jakub Swierczok wordt afgekeurd voor buitenspel. De VAR bevestigt buitenspel.

De Polen blijven komen en met nog vijf minuten reguliere speeltijd heeft Lewandowski de gelijkmaker te pakken. Przemyslaw Frankowski zet prima voor voor Lewandowski, die plots alleen voor doel staat door de slechte Zweedse verdediging. Koelbloedig trapt Lewandowski voorbij Robin Olson, 2-2. Polen moet winnen om naar de volgende fase te gaan. Ze doen er alles aan om er nog een te vinden, maar dan tikt Viktor Claesson de derde voor Zweden binnen in blessuretijd. Zweden is groepswinnaar en Polen gaat naar huis.