Brazilië start onderzoek naar Indiase Covid-19-vaccin-deal
23 Jun 2021, 13:30
foto
Aanklagers vragen zich af waarom het ministerie van Volksgezondheid ermee instemde om het Bharat-vaccin te kopen, dat de wettelijke goedkeuring nog niet heeft. ( Foto: Reuters)


Braziliaanse federale aanklagers hebben een onderzoek geopend naar een contract ter waarde van 1,6 miljard reals (US$ 320 miljoen) voor 20 miljoen doses van een Covid-19-vaccin gemaakt door het Indiase Bharat Biotech. Het parket van de procureur-generaal noemde relatief hoge prijzen, snelle besprekingen en lopende goedkeuringen van de regelgevende instanties als rode vlaggen voor het in februari ondertekende Bharat-contract, vóór vergelijkbare deals met Pfizer Inc en Johnson & Johnson.

De Braziliaanse senaat doet ook een onderzoek naar het Bharat-contract. Vandaag is opgeroepen tot een getuigenis van het hoofd van Precisa Medicamentos, de tussenpersoon van Bharat in Brasilia.

Ter rechtvaardiging van het voorlopige onderzoek hebben officieren van justitie in een document van 16 juni aangegeven dat de partners van Precisa onder meer Global Saude zijn, een bedrijf dat ervan wordt beschuldigd medicijnen te verkopen maar niet af te leveren aan het ministerie van Volksgezondheid in een zaak die door de politie wordt onderzocht.

Precisa zei niet op de hoogte te zijn van het onderzoek van de aanklagers en stond open voor samenwerking met onderzoekers van de Senaat. In een verklaring zei het bedrijf dat de gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid transparant waren en dat de prijs van het Bharat-vaccin in Brazilië hetzelfde was als in meer dan een dozijn andere landen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dinsdag in een verklaring dat er geen enkele betaling aan Precisa was gedaan en dat de juridische afdeling de zaak aan het analyseren was.

Aanklagers vroegen zich af waarom het ministerie van Volksgezondheid had ingestemd met het kopen van het Bharat-vaccin, dat wettelijke nog niet is goedgekeurd, voor ongeveer US$ 15 per dosis: aanzienlijk meer dan wat het betaalde voor het vaccin van Pfizer, dat door de regelgevende instanties was goedgekeurd.

"De geschiedenis van onregelmatigheden waarbij partners bij Precisa betrokken waren en de hoge prijs die werd betaald voor de doses onder contract … vereisen diepgaand onderzoek in zowel civiele als strafrechtelijke aspecten", schreven openbare aanklagers.

In een apart document citeerden onderzoekers van de Senaat getuigenissen van een niet bij naam genoemde ambtenaar die "abnormale druk" beschrijft van hoge functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid om een ​​deal te sluiten voor het Bharat-vaccin, genaamd Covaxin.

In maart verwierp de Braziliaanse gezondheidsregulator Anvisa een verzoek van de regering om doses Covaxin te importeren, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de productienormen van Bharat, evenals een gebrek aan veiligheidsgegevens en andere documentatie.

Deze maand stemde het bestuur van Anvisa ermee in om de invoer van slechts vier miljoen Covaxin-doses toe te staan ​​voor verder onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit, maar het ministerie van Volksgezondheid moet eerst een overeenkomst met de regelgever ondertekenen over belangrijke voorwaarden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May