Al zo'n 6.000 personen in Suriname willen Sinopharm-vaccin
23 Jun 2021, 17:20
foto
Parlementariër Rui Wang (VHP) heeft met zijn team ongeveer 6.000 geregistreerd voor het Chinese Sinopharm Covid-19-vaccin.


In Suriname worden stapsgewijs meerdere soorten Covid-19-vaccins beschikbaar gesteld. Op 28 juni komen de 100.000 doses Sinopharm-vaccins aan, die China heeft gedoneerd. Naar verwachting worden begin juli de eerste prikken met dit vaccin gezet in de POC-vaccinatiesite, zegt assembleelid Rui Wang (VHP) aan Starnieuws. Ongeveer 6.000 personen uit de Chinese gemeenschap hebben al te kennen gegeven zich hiermee te willen inenten. "Zij hebben meer geloof in dit vaccin omdat hun familie en/of vrienden in China hiermee gevaccineerd zijn."

Wang benadrukt dat het Chinese vaccin niet alleen voor Chinezen in Suriname is, maar voor iedereen die zich hiermee wil laten inenten. "We krijgen 100.000 doses, waarmee je 50.000 personen kunt vaccineren. En we hebben echt niet zo een grote Chinese gemeenschap in Suriname." Voor de AstraZeneca-weigeraars en/of -twijfelaars in ons land, zal dit het eerste echte alternatieve vaccin zijn. Want dusver kunnen alleen Surinamers in het oost grensgebied, die in buurland Frans-Guyana wonen (en/of werken), kiezen voor inenting met het Pfizer-vaccin in het Franse grensstadje Saint-Laurent-du-Maroni.

De ontwikkeling van het Sinopharm-vaccin is voor veel Chinezen van belang, vertelt Wang over de bewuste keuze van de 'geregistreerde' Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd. via China National Pharmaceutical Group Corporation (Sinopharm) gebruikt in zijn vaccins. Het gaat bij deze om inactief gemaakte coronavirusdeeltjes. Het coronavirus is "doodgemaakt" en kan hierdoor geen cellen binnendringen en kan het zich ook niet vermenigvuldigen.
"Ze beschouwen het als een traditionele technologie in tegenstelling tot de techniek die is gebruikt bij de andere vaccins." Ook de internationale berichtgeving over de mogelijke bijwerkingen van en eventueel overlijden na het AstraZeneca-vaccin geven sommigen als reden op waarom ze niet eerder zijn geprikt.

Goed voorbeeld doet volgen
De parlementariër neemt zelf ook het Chinese vaccin. Niet bewust gewacht, maar zijn doelgroep was eerder niet aan de beurt, legt hij uit. Toen de vaccinatiecampagne met AstraZeneca-vaccin werd opengesteld voor iedereen vanaf 18 jaar, liep zijn registratie al voor Sinopharm. "Je kan geen mensen registreren en niet zelf het vaccin nemen. Want je moet anderen kunnen overtuigen van het vaccin en een voorbeeld zijn. Immers een goed voorbeeld doet volgen."

Begin vorige maand, op 7 mei 2021 gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedkeuring aan het Chinese coronavaccin voor noodgebruik; het vaccin is ook effectief. Suriname reageerde gelijk en startte een lobbywerk, waarna China instemde met onze donatieaanvraag. Dit nieuws verspreidde zich snel via social media, zoals de Chinese WeChat. Om een beeld te krijgen hoe groot de groep geïnteresseerden is voor dit vaccin, begon Wang samen met een team van vrijwilligers met een registratie onder de Chinese gemeenschap.

Dit verliep vrij intensief en tegelijk omslachtig. Ruim 7.800 vulden een formulier in het Chinees in. De vrijwilligers belden met de mensen om onder andere dubbele registraties te filteren. Alles gebeurde in nauw overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, merkt Wang op. Vervolgens vertaalden de vrijwilligers alle gegevens in het Nederlands en registreerden vervolgens de personen online via de laatjevaccineren-website.

Taalbarrière
De online-registratie van de overheid is in het Nederlands en vanwege de taalbarrière niet voor eenieder toegankelijk. Hetzelfde geldt ook voor de voorlichtingscampagne en vaccinatiesites. Zo hebben twee Chinezen die zich ziek voelden en wilden testen bij het BOG in de verkeerde rij gestaan. Ze kregen een prik in plaats van geswabd te worden. "Om zulke problemen te voorkomen en de Chinezen tegemoet te komen doen wij hun registratie voor ze."

Na het filteringsproces bleven 5.984 Chinezen over op de lijst: 2.475 vrouwen en 3.509 mannen. Hiertussen zitten 420 personen die 60 jaar en ouder zijn. Slechts 662 personen hebben aangegeven onderliggende ziekten te hebben zoals hoge bloeddruk. Naast de registratie is er ook gewerkt aan een team van vrijwilligers die zullen assisteren in het POC. Ook de ambassade van China en de overkoepelende Chinese associatie, Suriname Chinese United Association zijn hierbij betrokken, vertelt Wang.

Enkele weken geleden kregen Moderna en ook het andere Chinese vaccin Sinovac de goedkeuring van de WHO voor gebruik in noodgevallen. Ze staan nu ook op de WHO-lijst met de overige vaccins als Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford (SK Bio & Serum Institute of India) en Johnson & Johnson (Janssen)-vaccins. Sinopharm wordt aangeraden voor iedereen van achttien jaar en ouder en er zijn twee prikken nodig. Suriname verwacht een donatie Janssen van de VS, waarmee vooral personen in ver afgelegen gebieden geprikt zullen worden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April