Newmont Suriname geeft 25% loonsverhoging
21 Jun 2021, 18:42
foto
De leden van de bond bij goudmaatschappij Newmont Suriname hebben het werk hervat. Uit ontevredenheid met de loononderhandelingen hadden ze het werk neergelegd.


De vakbondsactie bij Newmont is opgeheven. Directie en bond hebben een overeenkomst bereikt, zegt Joël Panka, voorzitter van de bond in gesprek met Starnieuws. Er is eerder onderhandeld waarbij er sprake was van een loonsverhoging van 17%. Hier waren de leden het niet mee eens. Na opnieuw onderhandelen is het percentage opgetrokken naar 25%. De leden hadden 75% loonsverhoging geëist, wat voor de multinational onacceptabel was.

Panka deelt mee dat ook bereikt is dat niet de huidige koers  van boven de SRD 21 voor de US-dollar wordt gehanteerd, maar een koers van SRD 14 voor de US-dollar. Hij merkt op dat door de dollarcomponent van de lonen de arbeiders hierdoor meer zullen ontvangen. “Hiernaast is het ook zo dat de werknemers een tijdelijke toelage krijgen dat gelijk is aan 15%,” zegt Panka. Hij meent dat een ander succes is dat de onderhandelingen voor het dollariseren van de lonen naar voren is geschoven.

De vakbondsleider merkt op dat de leden in actie waren gegaan omdat ze ongeduldig werden om te wachten op resultaten. Zij waren het niet eens met het bereikte resultaat, dat opgenomen was in een principe-akkoord. Volgens Panka zijn de onderhandelingen met het bedrijf niet makkelijk geweest.“Het is ons gelukt de mensen weer aan het werk te krijgen”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May