Internationale Yoga Dag virtueel vieren
21 Jun 2021, 05:09
foto
Via de Facebook-pagina van de Indiase ambassade is de yoga-activiteit te volgen.


De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen tot de Internationale Yogadag. Yoga for Wellness is het thema voor dit jaar. De focus is gericht op het beoefenen van yoga voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Bij de zevende editie van deze dag is het voor de tweede keer dat er geen activiteiten in het openbaar gehouden kunnen worden vanwege de Covid-19 pandemie.

Om yoga beoefenaars tegemoet te komen heeft de ambassade van India samen met Art of Living Suriname, gemeend deze dag te vieren door activiteiten live online te streamen. Om negen uur in de ochtend zullen de yoga protocollen worden uitgevoerd. “Yoga is gewoon een tool die wij in deze periode moeten toepassen, geheel met ademhaling en meditatie,” zegt Arti Abhelakh, yoga coach van Art of Living. Zij zegt dat de yoga protocollen een verzameling oefeningen (ademhalingen, lichaamshoudingen) zijn die overal op de wereld in een speciale volgorde worden gedaan.

Volgens de yoga docent zijn de oefeningen (protocollen) die gepresenteerd zullen worden, door eenieder te doen. “Het is een simpele volgorde van houdingen die door jong, oud, lenig, niet lenig, dik, dun te volgen is”. Het doel is volgens haar de geest tot rust te brengen en met een smile in meditatie te kunnen gaan.  De trainer merkt op dat iedereen met de mind in wurg van de pandemie en de crisis is. “Wanneer die mind zo blijft denken ontstaat er stress. En stress heeft impact op je lichaam en de rest van je leven”.

De trainer zegt dat het opvallend is dat veel mensen met stress-symptomen zich hebben aangemeld de afgelopen periode. Door de Covid protocollen verzorgt zij online haar lessen. Hoewel veel van de studenten het liefst op locatie oefeningen willen doen, heeft zij positieve reacties ontvangen. “Mensen geven aan dat na de sessies zij weer lekker kunnen slapen en vol energie weer hun dag kunnen starten”. 

Abhelakh vraagt zich af waarom de yogascholen dicht moeten zijn. Yoga bevordert juist de gezondheid. “Mensen kunnen niet ziek worden van op een plekje zitten hun oefeningen doen en daarna gelijk in hun voertuig stappen en wegrijden”. Ze geeft aan dat haar school beschikt over een ruim terras en voldoet aan alle voorschriften. In verband met Covid-19 zijn de oefeningen en ademhaling-trainingen aangepast. “De krachtige ademhaling-trainingen worden niet meer gedaan”.

 “Ik kan begrijpen dat ze bang zijn. Maar snap niet waarom wij dicht moeten zijn. Ik heb een aantal mails gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid waar ik gratis mijn service aanbied om mensen te helpen,” zegt Abhelakh. Zij heeft drie groepen geïdentificeerd aan wie hulp kan worden gegeven. Het gaat om mensen voordat ze Covid krijgen, mensen die besmet zijn met het virus en de groep die Covid heeft gehad. Er was zelfs sprake van dat ze de mensen via zoom zou willen bereiken. Echter is er niet geluisterd, merkt Abhelakh op.

De coach roept de beleidmakers op zich beter te laten informeren wat yoga inhoudt en ook hoe deze juist positief kan zijn in de huidige situatie vol stress. “Mensen hebben nu mentale energie nodig, levensenergie die hun mind oplift en hun immuniteit omhoog brengt”. De yoga trainer merkt op dat door bepaalde oefeningen te doen het immuunsysteem  verbeterd en sterker gemaakt kan worden. “Je ademhaling systeem neemt toe. Dat is precies waar je die Covid attacked wanneer je die ademhaling aankan”.

Op de Internationale Yoga Dag wordt ook de zonnegroet gedaan. Dit is een activiteit waarbij een aantal yoga oefeningen wordt gedaan bij zonsopkomst. Hierdoor krijgt het lichaam extra energie en een mentale boost door de zon. Door de dag heen zijn er heel wat gratis sessies te volgen via de stream. Abhelakh roept mensen op die twijfels hebben het mee te maken voor hun eigen oriëntatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May