Bouva: Aanpak Covid-19 is een nationale zaak
21 Jun 2021, 06:52
foto
Assembleelid Melvin Bouva tijdens de begrotingsbehandeling vrijdag. (Beeld: DNA)


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft de regering tijdens de begrotingsbehandeling opgeroepen voor een nationale aanpak in de strijd tegen Covid-19. Dit is niet een zaak van een minister of een president en het crisisteam. "Zij hoeven het niet alleen te doen. De NDP, maar ook BEP, DA'91, DOE en HVB hebben genoeg kader om te helpen/ondersteunen. Zeker de NDP, die al heeft bewezen dat ze het kan. Daarnaast zijn er nog vele deskundige Surinamers, die niet per se ergens vandaan komen, maar kunnen en willen helpen. Betrek ze!," stelde Bouva. Hij vroeg het isolatiebeleid te herzien en wil weten wat de ratio is om de total lockdown op te heffen, terwijl de situatie nog heel ernstig is. De regering antwoordt vandaag op de vele vragen die gesteld zijn. 

Bouva merkte op dat de bussen en taxi's weer mogen rijden. De detailhandel en markten zijn weer open, maar individuele sporten zijn nog steeds verboden, terwijl mensen juist meer moeten bewegen. Bepaalde grenzen zijn weer voorwaardelijk open. "Waar zijn we mee bezig? Wat is de ratio van dit besluit? Ik begrijp dat mensen en bedrijven lockdown-moe zijn, wij ook, maar dit is zeer gevaarlijk. Dit alles, ondanks de hoge besmettingsgraad en het aantal
besmettingen en doden per dag. De situatie is niet veranderd en vele punten zijn zelfs zorgelijker dan toen per 31 mei de totale lockdown werd aangekondigd."

Het isolatiebeleid werkt volgens Bouva niet. Het is onveilig en werkt niet mee om het aantal besmettingen terug te brengen. "Ruim 2000 personen die nu besmet zijn met het Covid-19 virus, zijn ergens thuis met anderen, vele van ze zijn op straat, in de winkel, op de markt, op een feestje. Een gevaar voor anderen. Maar ook thuis vormt het een gevaar. Hele gezinnen raken besmet en belanden in het ziekenhuis. Gevallen waarbij zonen en vaders, dochters en moeders in een week overlijden. Ik vraag de regering dit isolatiebeleid te herzien."

Het Assembleelid voerde aan dat velen, vooral de kleine zelfstandigen, het hoofd niet boven water kunnen houden. De toegang tot de Covid-steun is ingewikkeld en velen komen niet in aanmerking ervoor. Hij ziet geen consistentie in het beleid van de regering. Ondanks alle maatregelen gaan er dagelijks zoveel mensen dood aan Covid-19. "De regering lijkt radeloos en paniekerig. Ik begrijp dat dealen met Covid niet makkelijk is. Ik roep de regering op om meerdere deskundigen te raadplegen en het besluit over het opheffen van de lockdown te herzien. Met het loslaten van een koers kunt u experimenteren, maar niet het loslaten van een lockdown en daarmee mensenlevens."

Bouva roept "de samenleving op om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, al raakt de regering blijkbaar de kluts kwijt. De situatie is even ernstig, het risico even groot en zelfs nog groter dan vóór de lockdown 31 mei. Blijf zoveel mogelijk thuis, let op de Mohana regels, en indien u zover bent, laat u vaccineren en let vooral goed op je zelf. Covid is no joke."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May