EK 2021: Hongaren snoepen punt van Fransen
19 Jun 2021, 12:13
Attila Fiola viert zijn doelpunt tegen de Fransen die aanvallend sterker waren dan de Hongaarse ploeg.(Getty Images)

Frankrijk zou bij winst verzekerd zijn van een plaats in de laatste 16. En tegen alle verwachtingen in neemt de thuisploeg een voorsprong op regerend wereldkampioen Frankrijk. De Fransen gaan in shock toestand de rust in, maar herpakken zich in de tweede helft en slepen er een gelijkspel uit. Frankrijk heeft nu vier punten uit twee wedstrijden en gaat aan kop in Groep F, terwijl Hongarije een kostbare punt heeft verzameld.

Het zijn de Fransen die kansen creëren en er niet in slagen die te benutten. Met nog geen kwartier spelen krijgt Antoine Griezmann de eerste opening. Peter Gulacsi duwt een schuiver van Benzema in zijn voeten, maar die schiet de bal op de Hongaarse doelman. Griezmann stond wel buitenspel. Een mooie worp van Lucas Digne vindt Kylian Mbappé op een paar meter afstand, maar de aanvaller kopt naast. Karim Benzema mist ook om te scoren als Mbappé de bal in zijn loop. Wat de openingstreffer voor de Fransen had kunnen zijn, gaat naast het doel. Ook N'Golo Kante mist het net na een flitsende actie met Griezmann, Benzema en Mbappé. Een Hongaar voorkomt dat Kante kan afdrukken.

In een zeldzame break van de zwoegende Hongaren barst het stadion. De Hongaarse fans zijn blij met hun team, ze zingen, zwaaien met hun sjaals en laten duidelijk merken dat ze er zijn voor hun ploeg. Geruggensteund door hun aanhang, wint Attila Fiola een kopduel, waarbij hij Raphael Varane voor de moeilijke beslissing stelt. Fiola staat daardoor alleen voor Hugo Lloris. Hij schuift de bal in de korte hoek, 1-0 op affluiten in de eerste helft. Het stadion met 55.000 toeschouwers ontploft. Didier Deschamps in shock. De wereldkampioen op achterstand. De Hongaarse fans worden gek.

Opgeladen komen de Fransen uit de kleedkamer. Het duurt niet lang voordat Griezmann de gelijkmaker binnen tikt na een voorzet van Mbappé. Luttele minuten daarvoor had de ingevallen Ousmane Dembélé de bal nog keihard tegen de paal geknald. De Hongaren lijken van slag want Griezmann kan snel een vrije trap tot Mbappé voorzetten die de bal in een beweging naast schiet. Het duel krijgt een heel andere dynamiek.

De aalvlugge Franse spits Kylian Mbappé kan niet geloven dat zijn schot geen doel trof. (Foto: AFP)

Een counter van de Hongaren, noodzaakt Lloris om zich tot het uiterste te strekken. Er hangt nog meer in de lucht. Een scherpe voorzet van Dembélé wordt nog net gekeerd en een schot van Roland Sallai wordt afgedekt door Lloris. De Fransen proberen de defensie muur van de Hongaren te doorbreken, maar moeten tegelijkertijd bedacht zijn op de gevaarlijke breaks van de tegenstander. Elke keer dat de Fransen aan de bal komen, scanderen de toeschouwers in het Ferenc Puskás stadion.

In het slotoffensief maakt Gulacsi nog een harde knal van Mbappé onschadelijk. De Hongaren worden terug gedrongen op hun speelhelft. Ze beschermen hun doelpunt met man en macht. Na 94 minuten knokken hebben ze hun puntje veilig gesteld.