Pyrrusoverwinning
18 Jun, 03:48
foto


Op 16 juli 2020 kwam een nieuwe regering met als president Chan Santokhi en vice president Ronnie Brunswijk aan de macht. Op die bewuste datum telde Suriname 18 personen die aan Covid zijn gestorven. 8 personen waren in Intensive Care en 238 in quarantaine (zie tabel 1).

Wat de overheid meteen deed was Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, op 18 juli te vervangen. Minister Amar Ramadhin nam de leiding over van het Covid-19 Managementteam.  
Op 5 augustus 2020 hebben alle fracties in De Nationale Assemblee goedkeuring gegeven aan de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand. Deze eerste wet van het nieuwe parlement is na intensieve discussies en aanpassingen met 43 algemene stemmen goedgekeurd. De wet werd dat weekend nog afgekondigd, omdat de vorige op 9 augustus verviel. De regering kondigde ook strengere Covid-19 maatregelen aan, waaronder de mond/neuskap verplichting. De situatie op 10 augustus 2020 was als volgt: 38 personen aan Covid-19 gestorven, 13 in intensive Care en in quarantaine 682 (positief) en 585 (niet positief), (zie tabel 1).

Draconische maatregelen

Met de start van de vaccinatiecampagne werden ook de nieuwe Covid maatregelen afgekondigd. De navolgende sectoren werden gesloten voor het publiek:
a. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, met uitzondering van afhaal of bezorging; van maandag tot donderdag is afhalen mogelijk tot 21:00 uur en levering tot 23:00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag is afhalen mogelijk tot 19:00 uur en levering tot 23:00 uur.
Outdoor dining c.q. terrassen zijn gedurende de periode van afhaal open gesteld.
b. nachtclubs, dancings, discotheken indoor dining en dergelijke;
c. bordelen;
d. bars;

De navolgende sectoren zijn open voor het publiek
a. casino’s;
b. gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;
c. kansspelkantoren;
d. recreatieoorden;
e. sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;
f. kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.

Met de loop van de tijd werden de draconische maatregelen verder verscherpt. Al deze bedrijven zijn tot op heden niet uit hun lijden gehaald. De indruk bestaat zelfs dat deze bedrijven kapot mogen gaan.

De start
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft op 23 februari jl. als eerste het Covid-19 vaccin toegediend gekregen. “Het was de wens van de samenleving dat de minister het prikje als eerst moest krijgen,” deelde hij achteraf mee aan journalisten. Met deze stap wilde Ramadhin het vertrouwen van de Surinamer in het vaccin een “positieve boost” geven. Hij benadrukte dat het ‘covid spuitje’ veilig is en riep de samenleving op om niet zomaar op (conspiracy) berichten af te gaan. De bijwerkingen zijn allemaal te verhelpen, verzekerde hij.

“Het doet mij bijzonder deugd dat wij op deze dag een begin kunnen maken met het einde van Covid in Suriname,” deelde infectioloog Stefan Vreden toen mee.
Op 23 februari 2021 waren in totaal 170 personen met het Covid-19 virus gestorven. 5 personen lagen in Intensive Care en 38 mensen waren in quarantaine (zie tabel 1).

Tabel 1: Overzicht aantal Covid doden, personen in Intensive Care en quarantaine in de periode 16 juli 2020 t/m
16 juni 2021.

Hoe strenger, hoe meer doden
Wanneer wij naar de hele aanpak van de Surinaamse overheid kijken dan ontkom je niet aan de indruk dat de draconische maatregelen juist meer problemen opleveren.
Vanaf de start van deze regering tot en met de mondneuskapverplichting hadden wij in totaal 20 Covid doden. De start  van de mondneuskapverplichting tot en met de start van de vaccinatiecampagne leverde 132 Covid doden op. Kijken wij dan naar de periode “start vaccinatiecampagne tot en met 14 juni jl” dan moeten wij in totaal 242 Covid-19 doden bij optellen.

Niet meegeteld
Wat echter niet meegeteld wordt zijn de:
- Honderden bedrijven die over de kop zijn gegaan.
- Tienduizenden huishoudens die nu in diepe armoede verkeren
- Toename van achterstallige betaling van huur, leningen, stroom en water
- Toename van frustraties, huiselijk geweld, wanhoop, vereenzaming, depressie
- Verslechtering van de normale gezondheidszorg.
- Latere constatering van chronische aandoeningen zoals kanker
- Toename werkloosheid
- Verloedering van het onderwijs

Het Covid-19 virus is seizoengebonden en alle draconische maatregelen ten spijt, het resultaat zal slechts een pyrissche overwinning blijken te zijn.

Ricky Stutgard

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59689
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/63175
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/63172
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/63185
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/59568
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/60087
https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/60102
Advertenties