17.368 personen gevaccineerd in het weekend
14 Jun, 00:00
foto
Op verschillende locaties konden mensen een Covid-prikje halen. Bij RGD Meerzorg was de opkomst van het publiek ook goed. (Foto's: René Gompers)


‘Prikken, prikken, prikken!” wordt er in koor geroepen door een aantal leden van het Covid vaccinatieteam. Massaal moedigen zij hun collega Sheranie aan die zich tegen het coronavirus gaat vaccineren. Zij is de laatste persoon die zondag op het Roeli’s Event Avenue is geprikt. In het weekend zijn landelijk 17.368 personen gevaccineerd, een (‘weekend) record’ sinds de vaccinatiecampagne is begonnen. “Een record dat we moeten verbreken, want heel Suriname moet gevaccineerd worden,” merkt arts Natanaël Filemon van het Covid vaccinatieteam op.

Bij Roeli’s op Magenta is er bij het afhandelen om de zoveel tijd een flink applaus. Dat is voor de mensen die volledig gevaccineerd zijn (twee doses AstraZeneca). Voor de week zijn er 36.367 personen gevaccineerd, het hoogste aantal tot nu toe. Zaterdag alleen zijn bijna 10.000 personen gevaccineerd. Mensen meldden zich al heel vroeg aan op de prikpunten, sommigen stonden er al om zes uur ‘s morgens in de rij. Dit weekend kon men zich tussen 8 uur en 3 uur in de middag laten vaccineren. Maar op sommige plekken werden er om 4 uur nog een behoorlijk aantal personen afgewerkt.

Ministers Rishma Kuldipsingh en Krishna Mathoera in gesprek met de arts Natanaël Filemon.

Ministers Krishna Mathoera van Defensie en Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken hebben enkele prikpunten bezocht. Ze zijn ingenomen met de inzet van het covidteam en de animo van de gemeenschap. Mathoera ‘powered’ de medewerkers, geeft hen ‘thumbs up’ en heeft een kort onderonsje met een aantal van ze. “Er is een enorme bereidwilligheid om te helpen,” merkt ze op. “Het tweede dat me opvalt is de wil om te vaccineren. Er zijn bijna overal lange rijen. Je ziet dat de bereidwilligheid om te vaccineren toeneemt. Dat stemt ons goed. Want het is de enige manier om uit deze covidcrisis te komen.”

Mathoera en arts Filemon drukken de gemeenschap op het hart om zich te vaccineren. “Ik denk niet dat we langer door willen gaan met allerlei beperkingen, zoals avondklok en niet kunnen reizen,” haalt Filemon aan. “Sterker nog, we willen niet meer dat onze geliefden ernstig ziek worden, op de intensive care belanden en overlijden. Vorig jaar was er geen oplossing en moest je hopen dat je het overleefde. Nu is er wel een middel. Het is bewezen dat het werkt. Laten we gaan vaccineren en de anderen die het nog niet hebben gedaan, mobiliseren om het te doen.”

Bij het Politie Opleidingscentrum is het behoorlijk druk geweest zondag.

De komende week zal de mobiele vaccinatie-unit naar verschillende plekken buiten Paramaribo trekken. Er komen ook meer prikpunten. De organisatie drukt de samenleving op het hart om zoveel mogelijk de prikpunten in hun eigen ressorten te bezoeken. Maar via social media houden de mensen elkaar op de hoogte over welke plekken minder druk zijn op een bepaalde tijd, en roepen elkaar op om daar naar toe te trekken.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September