Peru: Stemmen geteld, wachten op officiële uitslag
11 Jun 2021, 14:40
foto
Ppresidentskandidaat Pedro Castillo spreekt aanhangers toe vanuit het hoofdkwartier van de partij 'Free Peru' in Lima, Peru. (Foto's: Reuters)


Peru is klaar met het tellen van de stemmen van de zeer nauwe presidentsverkiezingen. Het wachten is op een officiële aankondiging die dagen kan duren. Pedro Castillo heeft een voorsprong van ongeveer 60.000 stemmen behouden op Keiko Fujimori, die beweert dat er is gefraudeerd zonder gedetailleerd bewijs te leveren.

Fujimori wil dat honderdduizenden stemmen worden beoordeeld. Waarnemers zeggen dat de peiling van zondag netjes is uitgevoerd. Als politieke nieuweling heeft Castillo beloofd de grondwet te herschrijven.

Er was weinig bekend over de basisschool-onderwijzer voordat hij de eerste ronde van de verkiezingen won. Hij voerde campagne met de belofte om de armen te helpen door hogere belastingen in te voeren op machtige mijnbouwbedrijven in dit koper producerende land.

Maar de burgers vrezen dat zijn plannen de economie van het land kunnen destabiliseren. Wie wint, wacht een zware taak om een ​​gepolariseerd land van 32 miljoen mensen samen. Peru heeft zijn economie zien afbrokkelen toen het hard werd getroffen door de coronavirus- pandemie.

Volgens het kiesorgaan Onpe had Castillo 50,2% van de stemmen, tegen 49,8% voor Fujimori. De laatste stemmen kwamen van het platteland, waar Castillo populair is, en van ambassades in het buitenland, waarvan de meeste naar zijn rivaal gingen.

Fujimori vroeg de verkiezingsautoriteiten om 300.000 stemmen te herzien en 200.000 andere te vernietigen. Het kan dagen duren voordat er een beslissing is genomen over haar verzoeken en eventuele beroepen en beoordelingen. Pas dan kan het kiesgerechtshof officieel een winnaar uitroepen.

Op Twitter zei Fujimori, die voor de derde keer kandidaat is voor het presidentschap: "We zullen het legitieme recht van miljoenen Peruanen blijven verdedigen tot de laatste stemming."

De partij van Castillo, Peru Libre of Free Peru, zegt dat er geen bewijs is van fraude. Sprekend tot supporters vanaf een balkon in de hoofdstad Lima, riep Castillo op tot verzoening na verdeeldheid zaaiende verkiezingen en zei: "De mensen zijn wakker geworden."

Juridische problemen Fujimori
Keiko Fujimori is de dochter van voormalig president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit en een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor misdaden zoals corruptie en mensenrechtenschendingen.

Keiko Fujimori zelf wordt onderzocht wegens vermeende corruptie en witwassen van geld, waarvan ze beweert dat deze politiek gemotiveerd zijn. Ze bracht tussen 2018 en 2020 dertien maanden in de gevangenis door, waarna ze voorwaardelijk werd vrijgelaten.

In een verrassende ontwikkeling op donderdag, verzocht aanklager José Domingo Pérez om Keiko Fujimori opnieuw in voorlopige hechtenis te nemen. Hij beweerde dat ze contact had gehad met een getuige, wat in strijd was met de voorwaarden van haar voorwaardelijke vrijlating.

Een beslissing wordt in de komende dagen verwacht. Keiko Fujimori zei dat Pérez probeerde "ons af te leiden" van hun pogingen om de telling van de stemmen te herzien. Een overwinning bij de verkiezingen zou de zaak stilleggen tot het einde van haar regering.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April