El Salvador keurt bitcoin goed als wettig betaalmiddel
09 Jun, 14:51
foto
Bitcoin-banners zijn te zien buiten een klein restaurant op het strand van El Zonte in Chiltiupan, El Salvador. (Foto: Reuters)


El Salvador is het eerste land ter wereld geworden dat bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Het Congres heeft het voorstel van president Nayib Bukele om de cryptomunt te omarmen, goedgekeurd.

Met 62 van de 84 mogelijke stemmen stemden wetgevers voor de stap om een ​​wet te maken om bitcoin te adopteren, ondanks bezorgdheid over de mogelijke impact op het programma van El Salvador met het Internationaal Monetair Fonds. Bukele heeft het gebruik van bitcoin aangeprezen vanwege zijn potentieel om Salvadoranen die in het buitenland wonen te helpen geldovermakingen naar huis te sturen, terwijl hij zegt dat de Amerikaanse dollar ook als wettig betaalmiddel zal blijven.

"Het zal ons land financiële inclusie, investeringen, toerisme, innovatie en economische ontwikkeling brengen", zei Bukele in een tweet kort voor de stemming in het Congres, dat wordt gecontroleerd door zijn partij en bondgenoten.

Het gebruik van bitcoin is optioneel voor individuen en brengt geen risico's met zich mee voor gebruikers, zei Bukele. De overheid garandeert de convertibiliteit in dollars op het moment van transactie via een trust die is opgericht bij de ontwikkelingsbank van het land, Bandesal.

Het gebruik ervan als wettig betaalmiddel zal binnen 90 dagen van kracht worden, met de bitcoin-dollar-wisselkoers die door de markt is vastgesteld. Volgens de wet moeten bedrijven bitcoin accepteren als ze worden aangeboden als betaling voor goederen en diensten. Belastingbijdragen kunnen ook in bitcoin worden betaald.

Analisten hebben gezegd dat de stap de gesprekken met het IMF zou kunnen bemoeilijken, waar El Salvador een programma van meer dan US$ 1 miljard zoekt.

Bitcoin beleefde zijn beste dag in twee weken en steeg met 5% tot US$ 35.197.

"De markt zal nu gericht zijn op adoptie via El Salvador en of andere landen zullen volgen", zegt Richard Galvin van cryptofonds Digital Asset Capital Management. "Dit zou de komende twee tot drie jaar een belangrijke katalysator kunnen zijn voor bitcoin."

Overmakingen

Opkomende economieën - waar de penetratie van banken veel lager is dan in ontwikkelde landen en de afhankelijkheid van geldoverdrachten vanuit het buitenland veel groter - lopen voorop in de cryptomunt-bonanza.

Buiten de VS zijn landen met de hoogste handelsvolumes en mijnbouwactiviteiten volgens de Bank of America allemaal ontwikkelingslanden, waaronder China, Colombia, India, Kazachstan, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Oekraïne en Vietnam.

Maar het gebruik van digitale valuta kan ook risico's opleveren voor gedollariseerde economieën, zoals El Salvador, voegde de bank eraan toe.

"Dollarisering, het gebruik van vreemde valuta, is een groot probleem voor de macro- en financiële stabiliteit in veel opkomende markten, en het zou kunnen verergeren als digitalisering de toegang tot vreemde valuta's vergemakkelijkt", zegt David Hauner van de Bank of America. "De hoofdoorzaak van dollarisering is de hoge lokale inflatie, die ook kan verergeren als digitale valuta inflatoir blijken te zijn."

El Salvador is sterk afhankelijk van geld dat wordt teruggestuurd door werknemers in het buitenland. Uit gegevens van de Wereldbank blijkt dat overmakingen aan het land in 2019 bijna US$ 6 miljard of ongeveer een vijfde van het bbp uitmaakten, één van de hoogste percentages ter wereld.

Het was niet meteen duidelijk welk deel van de overmakingen naar El Salvador in de vorm van bitcoin is.

De cryptomunt biedt in theorie een snelle en goedkope manier om geld over de grens te sturen zonder afhankelijk te zijn van overmakingsbedrijven die doorgaans voor dergelijke transacties worden gebruikt.

Bukele zegt dat ongeveer 70% van de mensen in El Salvador geen toegang heeft tot traditionele financiële diensten. Toch is het gebruik van de cryptomunt voor overmakingen wereldwijd fragmentarisch. Het converteren van lokale valuta van en naar bitcoin is vaak afhankelijk van informele makelaars. Prijzen zijn wisselvallig en kopen en verkopen is een complex proces dat technische kennis vereist.

El Salvador zal "de nodige training en mechanismen promoten zodat de bevolking toegang heeft tot bitcoin-transacties", aldus de wet.
Advertenties