LVV verbiedt export van 4 groentensoorten naar EU
09 Jun, 06:36
foto


Groente-exporteurs mogen voor de komende drie maanden vier gewassen niet exporteren naar Europa. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft dit dinsdag op een persconferentie bekend gemaakt. De bewindsman wil hiermee voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst van de Europese Unie (EU) wordt geplaatst. Door de strenge eisen van de Europese landen komt het nog voor dat in producten uit Suriname vaak insecten worden gevonden.

Vanaf 15 juni is het verboden om antroewa, boulanger, peper en bitawiri te exporteren naar de EU. Deze gewassen zijn afgekeurd omdat er vaker insecten als de witte vlieg, trips en boulanger stengelboorders zijn ontdekt. “Uit veiligheid zijn deze maatregelen getroffen”. De bewindsman geeft aan dat er met de doelgroep gesprekken zijn gevoerd. Hij geeft aan dat de ondernemers andere groentesoorten mogen exporteren.

Door de zware maatregelen moet Suriname gaan aantonen dat de gewassen die voor de export zijn, vrij zijn van insecten. “Dat zou je middels onderzoekingen die volgens bepaalde wetenschappelijke methodes zijn gedaan, moeten kunnen aantonen. Wij kunnen dat niet aantonen omdat die dingen hier voorkomen,” zegt Sewdien. Een tweede manier volgens de EU is om aan te tonen dat de producten komen uit een gebied dat vrij is van deze insecten, wat volgens de bewindsman ook niet kan. Sewdien merkt op dat er aan de EU ook geen bewijs is overgedragen dat de producten komen van een locatie die gecontamineerd is.

De LVV minister zegt aan Starnieuws dat er wel een akkoord is met de EU over effectieve behandelingen die worden gegeven en maatregelen die getroffen zijn om de insecten onder controle te hebben. Het ministerie heeft twee buitenlandse deskundigen aangetrokken die moeten helpen een systeem op te zetten die moet voldoen aan de EU-normen om groenten en fruit te exporteren. Er zal hierbij ook samen worden gewerkt met  het CELOS en het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).

Volgens Sewdien is het strategisch om de besluiten nu door te voeren. Hij meent dat door de regen veel plaatsen onderwater liggen wat maakt dat er weinig exportproducten zijn. Ook door de Covid-pandemie zijn er minder vluchten waardoor. Verder geeft hij aan dat door de zomer in Nederland er zelf producten geplant worden. “Pas in oktober als de winter begint aan te komen, dan is er veel vraag naar onze producten. Dus tot die tijd hebben wij de kans om te werken aan de normen”.

“All hands on deck. Wij hebben deze producten van de lijst gehaald, dus we mogen ze weer plaatsen later. Maar als de EU ons van de lijst haalt, zijn de problemen veel groter,” meent Sewdien. Als voorbeeld haalt hij aan dat Suriname sinds 2007 geen gerookte vis meer mag exporteren naar de EU. Hij merkt op dat er hier maar vier notificaties zijn geweest en de export is gelijk stop gezet. Starnieuws verneemt dat exporteurs verrast zijn door het besluit van de minister. Zij zullen van zich laten horen.
Advertenties