Biden breidt VS investeringsverbod voor Chinese bedrijven uit
04 Jun 2021, 08:40
foto
De Amerikaanse president Joe Biden heeft tientallen Chinese bedrijven geblacklist voor Amerikaanse investeringen. (Getty Images)


De Amerikaanse president Joe Biden gaat Amerikanen verbieden te investeren in tientallen Chinese technologie- en defensiebedrijven met vermeende militaire banden. De nieuwe executive order wordt van kracht op 2 augustus en treft 59 bedrijven, waaronder communicatiegigant Huawei. De lijst van bedrijven zal op voortdurend worden bijgewerkt.

De stap breidt een eerder bevel uit dat is uitgevaardigd door ex-president Donald Trump. Zelfs vóór de officiële aankondiging suggereerde China dat het wraak zou nemen.

Volgens het nieuwe bevel mogen Amerikaanse investeerders geen beursgenoteerde effecten kopen of verkopen voor andere bedrijven, waaronder China General Nuclear Power Corporation, China Mobile Limited en Costar Group. Het breidt de vorige lijst van 31 bedrijven uit met bewakingsbedrijven en is bedoeld om ervoor te zorgen dat "Amerikaanse personen het militair-industriële complex van de Volksrepubliek China niet financieren", zei een functionaris van het Witte Huis.

"De verboden zijn opzettelijk gericht en beperkt om de impact op de doelen te maximaliseren en tegelijkertijd de schade aan de wereldwijde markten te minimaliseren", voegde de functionaris eraan toe.

Huawei zei onlangs dat de sancties die de VS in 2019 aan het bedrijf heeft opgelegd, een grote impact hebben gehad op zijn mobiele telefoonactiviteiten. De VS ondernam actie te midden van beweringen dat het bedrijf een veiligheidsrisico vormde en vorig jaar juli zei het Verenigd Koninkrijk dat het het bedrijf zou uitsluiten van het bouwen van zijn 5G-netwerk.

De nieuwe lijst van bedrijven die zijn uitgesloten van Amerikaanse investeringen, zal die van het ministerie van Defensie bijwerken. "We verwachten volledig dat we in de komende maanden ... extra bedrijven zullen toevoegen aan de beperkingen van de nieuwe uitvoerende orde", zei het Witte Huis.

Het komt omdat het toezicht op burgers, waaronder Oeigoeren in de Xinjiang-regio in het bijzonder, onder de loep is genomen. De regering-Biden heeft China ook beschuldigd van agressiever optreden in het buitenland en meer repressie in eigen land.

De relatie tussen China en de VS is cruciaal voor beide partijen en voor de rest van de wereld, waarbij Beijing de nieuwe regering in Washington herhaaldelijk opriep om de betrekkingen te verbeteren die verslechterden onder voorganger Donald Trump. Tijdens hun eerste ontmoeting onder het presidentschap van Biden vorige maand, hielden de belangrijkste handelsonderhandelaars van de twee landen "openhartige, pragmatische" gesprekken over hun handelsrelatie.

President Biden heeft er echter op aangedrongen dat de bestaande tarieven voorlopig van kracht blijven, aangezien hij ernaar streeft de Amerikaanse economie te stimuleren, die vroeg in de pandemie hard werd getroffen maar zich nu herstelt.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, suggereerde dat China wraak zou nemen op de laatste maatregelen. "China zal de nodige maatregelen nemen om de legitieme rechten en belangen van Chinese ondernemingen resoluut te beschermen en Chinese ondernemingen resoluut ondersteunen bij het beschermen van hun rechten en belangen in overeenstemming met de wet", zei hij.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April