Moeizame opstart opvangtehuis mishandelde vrouwen
01 Jun 2021, 08:32
foto


Het Sticris opvanghuis voor mishandelde vrouwen aan de Kankantriestraat is operationeel. Het gebouw is op 12 december opgeleverd en heropend. Mede door de Covid-pandemie verloopt de opstart echter zeer moeizaam. Het door de overheid toegezegde personeel is, op een interieurverzorgster na, nog niet gerealiseerd. Dankzij bemiddeling van het Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP) zal vanaf vandaag Judith Valpoort-Vrede in dienst treden als directeur van de vrouwenopvang.

Er zijn tevens vergaande gesprekken met een maatschappelijk werkster. Het bestuur zegt zich te blijven inzetten om de volledige operationalisatie zo spoedig mogelijk op de rails te krijgen. De herbouwde vrouwenopvang biedt tijdelijk onderdak aan 13 vrouwen en hun kinderen die vluchten voor huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen neemt wereldwijd toe en Suriname is daar geen uitzondering op. Uit cijfers blijkt dat bijkans één op de drie vrouwen in de wereld geweld ervaart van haar partner. Het is de bedoeling dat de vrouwen maximaal 6 maanden zullen worden opgevangen en begeleid. Daarna moeten zij zodanig in hun kracht zijn gezet dat ze zelf verder kunnen.

Sticris is voor de exploitatie van het opvangtehuis volledig afhankelijk van donaties. De overheid, (de ministeries van Sociale Zaken & Volkshuisvesting en Justitie & Politie) heeft toegezegd te zullen voorzien in personeel (maatschappelijk werksters, interieurverzorgster en bewakingspersoneel). Het privé beveiligingsbedrijf United Professional Service NV voorziet vanaf de heropening in de bewaking van het opvangtehuis. Door bemiddeling van Assembleelid Patricia Etnel (NPS) voorziet sinds kort de Beveiliging- en Bijstandsdienst Suriname ook deels in de beveiliging.

Met ondersteuning van Quota Suriname is het Sticris na negen jaren gelukt de financiering voor de herbouw en gedeeltelijke inrichting rond te krijgen. Het oorspronkelijke opvangtehuis is in 2011 door brand verwoest. Apache Corporation Suriname heeft voor het aanzienlijke bedrag van US$ 450.000 de herbouw van de vrouwenopvang gefinancierd. Diverse bedrijven hebben het mogelijk gemaakt dat het gebouw uit de as kon verrijzen. Voor de exploitatie zijn bedrijven en personen benaderd om een kamer te sponsoren voor een jaarlijks bedrag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May