Brazilië: Ergste droogte in 91 jaar
29 May, 10:36
foto
Op deze luchtfoto is een koe te zien die op een droog gebied staat op een boerderij in de Pantanal, 's werelds grootste moerasland, in Pocone in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse overheidsinstanties waarschuwden deze week voor droogte, aangezien het land te maken heeft met de ergste droogte in 91 jaar. Er is een toenemende angst voor energierantsoenering, de opwekking van waterkracht en de landbouw, terwijl het risico op branden in de Amazone groter wordt.

De Electricity Sector Monitoring Committee (CMSE), die verbonden is met het Braziliaanse Ministerie van Mijnbouw en Energie, waarschuwde donderdag laat waterregulator ANA om een ​​toestand van 'waterschaarste' te erkennen, nadat een langdurige droogte het centraal en zuidelijk deel van Brazilië in het stroomgebied van de Paraná rivier trof.

Afzonderlijk heeft een weermonitoringbureau, dat verbonden is met het ministerie van Landbouw, zijn eerste "nooddroogtealarm" afgegeven voor juni tot september, waarbij wordt gezegd dat regen in die periode waarschijnlijk schaars zal blijven in vijf Braziliaanse deelstaten.

Het gebrek aan regen in een groot deel van Brazilië heeft negatieve gevolgen voor de graanteelt, veeteelt en elektriciteitsopwekking, aangezien Brazilië voor zijn energie sterk afhankelijk is van waterkrachtcentrales. Het droge weer zou volgens  wetenschappers kunnen leiden tot ernstige branden in het Amazone-regenwoud en de wetlands van Pantanal.

De CMSE zei dat het gebrek aan regen het belangrijk maakt om de beperkingen voor sommige waterkrachtcentrales te versoepelen om meer energieopwekking of meer opslag in bepaalde regio's mogelijk te maken. Daarvoor zijn moeilijke gesprekken nodig met politici, de ANA en het milieubeschermingsagentschap Ibama.

"Energie rantsoenering is niet voorzien, maar als er geen versoepeling van de beperkingen is, is er geen andere manier", zei een bron met kennis van zaken.

Het ministerie van Mijnbouw en Energie zei vrijdag dat het heeft geprobeerd de energievoorziening in Brazilië uit te breiden, maar heeft het uitvoeren van een noodproces voor het inhuren van nieuwe capaciteit uitgesloten. "De huidige situatie is uitdagend", zei het in een verklaring, daarbij verwijzend naar lager dan gebruikelijke reservoirs. "Er is geen voorziening voor het contracteren van noodenergie", voegde het eraan toe.

Droger dan normaal weer heeft de productie van suiker en koffie in Brazilië, 's werelds grootste leverancier van die producten, geschaad, waardoor de futuresprijzen voor de grondstoffen zijn opgedreven.

De koffieprijzen voor toekomstige leveringen waren vrijdag de hoogste in 4,5 jaar, waarbij handelaren bang waren dat kritieke bodemvochtigheid in Minas Gerais ook de koffieteelt in 2022 zou kunnen beïnvloeden.

Het ministerie van Mijnen en Energie zei dat de droge omstandigheden de komende maanden zullen aanhouden, vooral in de Zuidoostelijke en Centraal Westelijke regio's.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October